Vi har Lidingöbornas bästa för ögonen

Debatt11 november 2021 kl 04.49

Vid kommunstyrelsens sammanträde den 27 oktober presenterades majoritetens budget för 2022. Vi är stolta över att kunna berätta att det finns utrymme att både ge goda tillskott och öka kvaliteten i verksamheterna, samtidigt som Lidingös starka ekonomi med historiskt höga överskott också ger utrymme att sänka skatten för Lidingöborna med 15 öre.

För 2022 föreslår vi fortsatt fokus på kärnverksamheten och har som ambition att bli Sveriges mest välskötta kommun - med den bästa kommunala servicen och det till bra pris.

Lidingös ekonomi är numera stark och stabil med goda resultat, hög soliditet, betydande tillgångar för att möta stadens pensionsåtaganden och utan extern skuldsättning. Detta gör att staden har goda förutsättningar att upprätthålla god kvalitet i verksamheten och finansiera investeringar. Dessa ska göras effektivt och ge stort värde för Lidingöborna. Ett exempel är bygget av den nya simhallen i Dalénum som är en modern anläggning optimalt anpassad för Lidingöborna och som påbörjas under 2022. Ambitionen är att den ska stå färdig under 2025.

Vidare ska staden fortsätta att utveckla de möjligheter som digitaliseringen innebär i såväl interna processer som gentemot Lidingöborna så att medborgarna i större utsträckning kan utföra sina kommunala ärenden digitalt. Utvecklingen ska vara användarvänlig och utgå från Lidingöbornas behov vilket ger möjligheter till högre kvalitet, bättre service och högre effektivitet.

Vårt fokuserade arbete tillsammans med Lidingö näringsliv och Lidingös företagare har gett resultat och i Svenskt Näringslivs senaste ranking nådde Lidingös företagsklimat plats 15 i Sverige. Vi vill att samarbetet med Lidingö näringsliv ska fortsätta utvecklas under 2022 för att ytterligare förbättra förutsättningarna för ökat företagande på ön.

Vi vill att Lidingö kommun ska fortsätta att vara en trygg och trivsam kommun för Lidingöborna och att det ska vara ordning och reda både i kommunen och i ekonomin. Tryggheten är en angelägen fråga och åtgärder för att göra Lidingö tryggare är en ständigt aktuell och prioriterad uppgift. Därtill ska utvecklingen av Lidingö präglas av småskalighet och en försiktig exploatering vilket är vägledande för de projekt som fortskrider under 2022, nämligen Brädgården, Högsätra, Rudboda torg.

Lidingöborna ska få god valuta för skattepengarna, och därför är vi stolta att kunna visa att det är möjligt att samtidigt som vi satsar på kärnverksamheten sänka skatten. Pengar kvar i plånboken ger både trygghet och frihet.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö
Birgitta Sköld (LP), vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i omsorgs- och socialnämnden
Suzanne Liljegren (L), ordförande i utbildningsnämnden
Carl-Johan Schiller (KD), ordförande i teknik-och fastighetsnämnden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *