
Ett lite udda träd står utanför stadshuset mitt emot busshållplatsen på Bussgatan. Det är en Robinia (Robinia pseudoacacia).
Robinia är en trädväxt i robiniasläktet i familjen ärtväxter från Nordamerika. Den kallas ibland "falsk akacia" på svenska, vilket är en direkt översättning av det vetenskapliga artnamnet. Robinia odlas som trädgårdsväxt i Sverige och är vanlig mest som parkträd.
Robinian har en stor förmåga att invadera störda ytor i städer och efter motorvägar, och har blivit mycket vanlig i Centraleuropa och räknas i vissa regioner som invasiv art.
Robinia är ett lövfällande träd som kan bli cirka 15 meter högt. Barken är gulbrun till ljust gråaktig. På yngre grenar sitter taggar i par. Nytillväxten är kantig och sparsamt luden. Bladen sitter strödda, de är parbladiga och har vanligen 7–19 delblad. Delbladen är ovala till elliptiska, kala som utväxta, helbräddade, till 2 cm långa och 1,5 cm breda eller mer. Blommorna kommer i en hängande klase som kan bli över 15 cm lång. Vanligen sitter 20−30 blommor i varje klase. Fodret är rörformat, grönt eller rödaktigt. Blomskaften är ludna. Kronorna cirka 2 cm. Frukten är en balja som kan bli 7 cm lång. Hela trädet, rötter, frön, bark, blad och blommor är giftiga.


Namnet Robinia kommer från Jean Robin, som var en trädgårdsmästare för de franska kungarna Henry III, Henry IV och Louis XIII. 1601 sådde han det första Robinia-trädet i Europa, i Frankrike. 1636 planterade hans son Vespasien Robin (1579-1662) ett annat exemplar av Robinia i King's Garden, nu Jardin des plantes de Paris, där det fortfarande står efter nästan 400 år.
Källa: Wikipedia
Är det inte dags att på allvar i Sverige börja plantera snabbväxande större träd till flisning och etanol . Och på så sätt även få bort koldioxid . Gran tall växer tyvärr alldeles för sakta för att kunna täcka upp allt skogen ska ge i framtiden