Växter på Lidingö: Rabarber

Natur22 maj 2021 kl 04.37

Rabarber (Rheum rhabarbarum) är en grönsak där bladskaften är ätliga. Vanligtvis äts rabarber som kokt till kräm, saft eller i paj. Rabarbern är mycket sur, så det krävs mycket socker vid tillagning, men dock ej nödvändigt. Den syrliga rabarbersmaken kommer från den för människan ogiftiga äppelsyran, som är flitigt förekommande i bladskaften.

Rabarber innehåller oxalsyra, vilket i större mängder är giftigt och ställer till problem för njurarna. Bladen innehåller särskilt mycket oxalsyra, och äts inte. Genom växtförädling har man tagit fram sorter med lägre halter av oxalsyra. Småbarn eller personer med anlag för njursten skall undvika att äta rabarber.

Rabarber är en relativt ung kulturväxt. På 1600-talet odlades rabarber som medicinalväxt och först när sockret blev vanligt och billigt under 1700- och 1800-talet började man äta växten. Det var först på 1800-talet den första gången beskrevs som föda. Under andra världskriget avled fem personer i England efter att ha ätit både stjälkar och blad.

Arten är ursprunglig i östra Sibirien, Mongoliet och nordöstra Kina. Odlad och förvildad på andra platser. De första odlingarna av rabarber i Sverige kan ha varit i Majorna ”eftersom det säges, att rabarbern första gången i Sverige odlades på Kungsladugårds ägor.”

Det är en stor flerårig ört, 50–150 cm hög. Stjälkarna är kraftiga, ihåliga, kala eller håriga vid noderna. Bladstjälkarna på basalbladen är kraftiga, vanligen kortare än bladskivan, vanligen luden. Bladskivan är ljust grön, ibland mörkt purpurröd undertill, mörkt grön på ovansidan, triangulärt-äggrund med hjärtlik bas 12–40(–55) × 10–30(–60) cm, med krusiga eller vågiga kanter. Stjälkbladen är mindre. Blomställningarna är stora, nertill ledade. Blommorna är 2,5–4 mm i diameter, kalkblad sex, grönvita till gulvita. Frukten är en vingad nöt, 1,5–2 mm lång.

Vid Julita gård finns Nordiskt Genresurscenters referenssamling av cirka 80 rabarbersorter.

Källa: Wikipedia

Förr åt man rabarbern på samma sätt som vi idag äter vårprimörer: råa med lite salt och peppar! Och rabarbers syrliga smak gör sig ypperligt i matlagning, exempelvis som chutney  till fetare fiskar, fläskkött och anka eller i en persisk lammgryta.  På danska ön Bornholm är rökt sill med rabarberkompott  en traditionell rätt.

Det finns över hundra sorters matrabarber med olika färg, smak och strävhet. Victoria med grönaktigt fruktkött hör till de vanligaste. Rosenhagen, spangsbjerg, elmsfeuer och elmblitz är något mildare, mindre sträva rabarbersorter med vackert rosaröd kulör.

När syrenen blommar är det rabarbertid. Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.

Rabarberns blad innehåller en hög halt av oxalsyra vilket kan vara hälsofarligt. Stora mängder oxalsyra kan vara negativt för kroppen då den kan minska upptaget av viktiga mineraler som kalcium. I värsta fall kan det ge upphov till njurskador.

Rosmarin passar jättebra till rabarber – både torkad och färsk. Lägg örter i en tekula och lyft ur marmeladkoket när balansen är bra. Andra smakkompisar till rabarber är kardemumma, vanilj, mandel och jordgubbar.

För att bevara maximal färg och smak när man kokar marmelad gäller det att minimera koktiderna. En koppargryta leder värme väldigt bra, vilket ger snabb tillagning.

Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp i ungefär en vecka eller att skära ner i bitar och frysa in i lagom stora portionspåsar.

Källa: ICA/Buffé

Recept: Rabarber- och jordgubbspaj
Sugen på att baka en smulpaj med rabarber? Gör en somrig rabarber- och jordgubbspaj som får fikagästerna på fall! Servera gärna rabarberpajen med vaniljsås, gräddglass eller lättvispad grädde.

Ingredienser
8 portioner

400 g rabarber (400 g motsvarar ca 3-4 stjälkar)
200 g jordgubbar
1/2 dl strösocker
1 msk Potatismjöl

Smuldeg
150 g kylskåpskallt smör
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk Vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Smuldeg: Tärna smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och nyp snabbt ihop till en smulig deg.
Ansa och skölj rabarbern. Skiva tunt. Blanda med jordgubbar, socker och potatismjöl i en bunke.
Sprid ut rabarber- och jordgubbsblandningen i en pajform ca 25 cm i diameter. Strö över smuldegen och grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter.
Serveringsförslag: Låt svalna något och servera gärna med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *