
Igår berättade vi om kräftor, så vad passar bättre än att kombinera det med dill? Dill växer visserligen vilt, men vanligast på Lidingö är nog att den odlas i villaträdgårdarna.
Dill är en ettårig växt som blir upp till en meter hög. Blommorna, dillkronorna, är stora, gula och flockblommiga. Stjälken är hög och kraftig. Den är spröd i växtsättet och blommar med i juli–augusti.
Dill är en sån där typiskt svensk smak till flera traditionella maträtter och högtider, men dill har även odlats i flera delar av världen sedan innan antiken. Man använder blommorna (dillkronorna), blad och frön som krydda. Kronor och blad används bland annat till färskpotatis och till kräftor. Dill kan också användas som smaksättare för att krydda brännvin.
Inom folkmedicinen används klyvfrukterna av dill vid väderspänning (!) eller matsmältningsrubbningar. Verkande ämnen är eterolja med limonen och karvon. Medicinsk verkan är kramplösande, väderdelande, inflammationshämmande och urindrivande. Dillfrön har använts mot kolik och till ammande mödrar som rogivande medel.[
Dill klarar både sol och halvskugga, men kräver näringsrik och jämt fuktig jord. En mullrik jord genomarbetad med kompost brukar inte torka ut så snabbt, och håller inte heller fukten för länge som en tung lerjord. Jordförbättra därför innan du odlar dill i kökslandet. Det går även att odla dill i kruka i blomsterjord eller urnjord, men det gäller att se till att vattna oftare.
Dill är en vacker, frodig ört som kan odlas lite varstans; i kruka, pallkrage, kökslandet, växthuset, väggodling eller på fönsterbrädan.
Dillen är användbar till mycket. Frys in överskottet så är du självförsörjande året om.
Fakta om dill
Vetenskapligt namn: Anethum graveolens, tillhör familjen flockblomstriga växter, Apiaceae.
Sorter: Det finns lite olika sorter, varav några blommar sent eller inte alls, vilket medför en längre och rikare skördeperiod av blad. För norr rekommenderas sorten Superdukat, som är frosttålig och kan användas både som bladdill och krondill.
Botanik: En ettårig ört med ursprung i Asien.
Dill självsår sig gärna om man låter några blomkronor stå kvar och gå i frö. Självsådd dill brukar ta sig mycket bra.
Kan förodlas: Nej, dill är känslig för omplantering. Det lönar sig inte heller då plantan är relativt köldtålig och snabbväxande.
Läge: Trivs i både sol och skugga. Kan odlas ute i landet, i pallkrage, i krukor, balkonglådor, i växthus, uterum eller på fönsterbrädan. Men blir godast och frodigast där det inte blir för varmt och gassande. En bra mellankultur tillsammans med andra grödor att varva med som sallat, eller att så tillsammans med långsamma kulturer som kålväxter. Den vackra dillen kan också sås i rabatten mellan prydnadsväxterna.
Såtid: Så i omgångar för en lång skördesäsong långt in på hösten. Gror vid lägst 5 grader. Dill kan också sås utomhus på hösten för tidig skörd under våren.
Odling: Dillen sås i omgångar från månadsskiftet april/maj på solig och skyddad plats. Gallras sedan till tjugo centimeters avstånd. Jorden skall vara mullrik. Dill är känslig för torka och behöver vattnas under torrperioder.
Källor: Wikipedia, Wexthuset, odla.nu och Allt om Trädgård