Varför måste jag åka till stan?

Debatt22 augusti 2022 kl 03.152

Det är ett obestridligt faktum att vården i Region Stockholm blivit mindre tillgänglig under senare år. Som 80+are med en del krämpor som oftast följer med stigande ålder har jag erfarit hur mina vårdkontakter blivit mer och mer svårtillgängliga eller t o m tagits ifrån mig. Det blev väldigt tydligt i våras när jag och min hustru erbjöds 4:e sprutan mot covid-19. Vi har tidigare vaccinerat oss i Torsvik och det har fungerat relativt smidigt. Men nu är det andra bullar som gäller. Du skall ha installerat Alltid öppet-appen och identifiera dig med BankId och sedan välja mellan ett stort antal vaccinationsställen i hela länet men inte en enda på Lidingö.

Vi hänvisades till vaccinering vid Odenplan en förmiddag och tog oss dit genom en timmes bussresa bara för att mötas av en lapp att det var stängt på grund av sjukdom. Vi tipsades av en annan drabbad besökare att det fanns en vaccineringscentral vid Hötorget, där det kanske var öppet. Eftersom vi är raska för vår ålder tog vi en promenad dit och lyckades övertala en doktor att vaccinera oss trots att de egentligen inte öppnade förrän på eftermiddagen.

I förrgår fick vi erbjudande om att ta 5:e sprutan och fick gå igenom samma procedur igen, att leta upp en vaccinationscentral i Stockholm där jag knappt varit på två år på grund av smittläget. Jag har också hjälpt en person, som inte kan få BankId och därigenom inte kan installera Alltid öppet-appen att boka vaccinering. I detta fall visade sig dock vara möjligt att få detta gjort på vårdcentralen på Lidingö.

Min fråga till ansvariga politiker är: Varför har Lidingöbor sedan länge satts på undantag och vissa fall hänvisats till Täby. Man kunde väl åtminstone skicka oss till stan och inte till en annan förort med betydligt krångligare kommunikationer. Men varför kan inte innevånare i en relativt stor stad som Lidingö kunna erbjudas bättre tillgänglighet till vården?

Det undrar jag.

Erik Andersson
Läsare och Väljare

Kommentarer

 1. Hej!
  Jag instämmer verkligen i det du skriver. Vi från KD driver såväl här på ön som i region Sthlm att Lidingö ska ha en jouröppen mottagning på kvällar och helger.

  Vi vill också öppna en akutmottagning till i länet för att minska trycket på befintliga mottagningar. Vården måste bli mer tillgänglig i hela länet!

  Carl-Johan Schiller (KD)
  Kandidat till kommun- och regionfullmäktige

 2. Hej Erik, jag håller helt med dig om att vi behöver mer vård på Lidingö. Liberalerna vill fortsätta satsa på vårdcentralerna där alla som vill ska kunna ha en egen husläkare, stärka äldrevården och öka tillgängligheten så att lidingöborna kan träffa läkare även på kvällar och helger.
  Vänliga hälsningar
  Amelie Tarschys Ingre (L), regionrådskandidat

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *