Varför får Lidingö inte de utlovade fyra områdespoliserna?

Debatt2 december 2022 kl 03.395

Efter den starka kritiken med kraven från Lidingöpolitikerna lovade lokalpolischefen Erik Åkerlund att Lidingö skulle få fyra egna områdespoliser och Östermalm lika många. I en skrivelse 2022-02-28 skriver Åkerlund:” Fyra årsarbetskrafter från gruppen av områdespoliser har ansvar under 2022”. Kommunalrådet Daniel Källenfors försäkrade mig vid ett möte att nu var problemet som alla Lidingöpartier varit eniga om löst.

Sedan har ingenting hänt och ”gruppen av områdespoliser” är uppenbarligen Trygghetsgruppen som servar hela Norrmalmspolisen. Några presenterade och tillsatta områdespoliser har vi inte fått. Vi trodde att den nya kommunpolisen Thommy Brännström var den som skulle driva Lidingös krav. Nu visar det sig att  han också bara är arbetsgivarens lojala sambandsman som sprider polisledningens budskap med missvisande mått om låg brottslighet och att det syns många polisbilar på Lidingö.

Min analys av situationen är att gängkrigen tar alla resurser och att unga poliser inte vill arbeta som områdespoliser. De vill vara anonyma och arbeta i grupp. De vill inte vara kända, bygga relationer, arbeta socialt och långsiktigt. Det är just det som är avsikten med områdespoliser. Eftersom vi har låg brottslighet har områdespoliser möjlighet att ta kontakt med i princip alla som drabbas av vår brottslighet och även våra brottslingar och deras familjer. Det skulle bli oerhört uppskattat. Detta arbete är avgörande för att den lokala polisverksamheten i övrigt skall vara effektiv och framgångsrik. Det gäller i hög grad vardagsbrotten där knappt självmarkerande brott utreds.

F.d. polisen Joakim Söderström har på Dagens Industri gått hårt åt Rikspolischefen Anders Thornberg som misslyckats med i stort sett allt. Att det skulle finnas 1181 områdespoliser inom ett geografiskt litet område är en bluff eftersom bara hälften av tiden ägnas åt huvuduppdraget och de används som disponibel resurs till allt inom Lokalpolisområdet. Utöver detta är det medveten felkodning av andra verksamheter som kodas områdespolisverksamhet.

Skrivningen i Åkerlunds dokument från 2022-02-28 är så smart att politiker inte har den djupa insikt som är nödvändig för att förstå det verkliga utfallet. I den nya organisationen har man tagit bort alla tidigare möjligheter för lokala politiker och allmänhet att påverka polisverksamheten. Nu är det Trygghetsundersökningar med kryssfrågor och patetiska medborgarlöften som gäller.

Djupare insikt i polisverksamheten är diskvalificerande och jag får varken kontakt med Erik Åkerlund eller Thommy Brännström per telefon eller mejl. Brännström svarade inte ens på inbjudan till min årliga sammankomst beträffande polisverksamheten. Kan det verkligen vara så illa att de blockerat mig ? Vart är vi i så fall på väg ? Den inriktningen bekräftas i bifogade  länk.

Jag försökte i dag tisdag 29 november flera gånger och på olika telefoner få telefonkontakt med Brännström. Strax före kl.14 ringde han upp och förklarade att han aldrig fått något mejl från mig. Jag drar slutsatsen att jag är spärrad av polismyndigheten. Det är i så fall fruktansvärt och oacceptabelt. Jag har Lidingöbornas och Lidingöpolitikernas fulla förtroende och får inte ens en dialog med Kommunpolisen och Lokalpolischefen. Om de överhuvudtaget är intresserade av något medborgarinflytande värt namnet vill vi se en offentlig kommentar och förklaring. 

Nu får vi ställa vårt hopp till Anders Paulsen som blir Lidingöpartiets Kommunalråd vid årsskiftet.

https://www.lidingonyheter.se/kommunpoliser-och-lokalpolischefer-har-svikit-lidingo/
Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis numera samhällsdebattör.

Kommentarer

 1. Polisen är och kommer alltid att förbli en inkompetent myndighet. Den enda räddningen vore att staden själv fick anställa poliser och att det inte längre är ett statligt monopol. Vad säger Kristersson?

  1. Vad jag förstår så utlovades från M att vi på ön nu hade en garanti för att fyra områdespoliser skulle stationeras här. Dessutom utlovades att det skulle bli frittfram att hämta/lämna personer i Ropsten. Nu återstår att se hur ”stabila” dessa löften är!

 2. https://www.dagensjuridik.se/debatt/gangkrigen-far-inte-dranera-annan-polisverksamhet/
  Dagens Industri startade tisdag 2023-01-17 en serie om att den allt sämre effektiviteten blir polisens ödesfråga. Efter omorganisationen 2015 har centralisering, mera pengar och flera polisanställda bara lett till dramatiskt sämre effektivitet och brottsuppklaring. Lagföringen minskar kraftigt men kostnaden för varje lagföring har ökat med 40 procent ! Fredrik Kärrholm skriver att ”Det är för många som analyserar, planerar och administrerar och för få som ingriper mot brott”.
  Joakim Söderström skrev på DN Debatt och föreslog en snabb förflyttning till kärnverksamheten. DI fortsätter onsdag 2023-01-18 och beskriver en flykt av poliser från vardagsbrottsligheten. Det kan ge en löneökning på 9000 kronor/månad enligt Polisförbundet. NOA har 2000 anställda och har dränerat Lokalpolisverksamheten. Medan den gigantiska ökningen av utbildade poliser gått ut till landet har Region Stockholm tappat 113 poliser jämfört med 2015. Nu verkar alla vara överens om att det är oerhört viktigt att hitta ett sätt att STOPPA DRÄNERINGEN AV DEN LOKALA POLISEN.
  Hur skall detta gå till då Polisledningen inte håller sina löften till Lidingö ? Vem vill jobba självständigt som områdespolis med dålig lön och dålig status ?

  1. https://www.dn.se/debatt/brottsutvecklingen-pa-en-niva-vi-aldrig-sett-forut/

   Nu går Anders Thornberg tillsammans med sina förtrogna i högsta polisledningen ut och i princip gör avbön. Lokalsamhällen skall vara och kännas trygga. Nu skall man sätta fokus på brottsuppklaring främst av vardagsbrott, bostadsinbrott och brott mot äldre ! Grunduppdraget är att serva medborgarna. De som begår bostadsinbrott skall gripas och
   lagföras !

   Äntligen har man rätt inriktning. Det borde innebära att Kommunpolisen Thommy Brännström och Lokalpolischefen Erik Åkerlund vid Kommunstyrelsens sammanträde kl.18 i kväll redovisar namnen på de utlovade fyra områdespoliserna till Lidingö !

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *