
Helt magnifikt! De stora, dekorativa rabarberbladen prunkar i vårsolen i Irenes Johnssons rabatt.
– Rabarber föredrar morgonsol fram till middagstid, informerar mig Irene och ler förnöjt när hon ser resultatet av många års pyssel med rabarber.
För visst är det något speciellt med vårens första skörd av just rabarber. Irene och jag möttes för fyra år sedan på Herserudsvägen. Vi kom att prata med varandra som grannar gör – om väder och vind. Och så kom ämnet in på mat. Här hade vi många gemensamma smakupplevelser att förmedla – Irene frågade om jag hade några bra recept på rabarber. Och så fick jag veta att just i dagarna hade hennes rabarber vuxit sig stor och grann – ville jag kanske ha några primörer?

Nu är det fjärde året som jag har den stora favören att få vårens första rabarber av Irene. Naturligtvis har jag varit lite nyfiken på hur trädgårdslandet med rabarber såg ut. I år blev Jag blev vänligt inbjuden att ta en titt på härligheten och fick dessutom en rad goda råd – om jag nu skulle komma mig för att odla rabarber på Hiertagården. Då i kruka på terrassen. För det går det med!

Min goda kräm
Rabarbern är vårt första vårtecken i rabatten. Det finns ett femtiotal olika sorters rabarber – med olika färger, en del har mera grönt – anda är häftigt vinröda stjälkar. Irenes rabarber är både och – när jag rensar den drar jag bort det trådiga skalet och lägger renset i en kastrull med vatten, låter allt sakta sjuda tio minuter eller tills man ser att vattnet färgats rött. Då silar jag bort renset och kokar upp spadet med socker, så det blir en god saft. De rensade stjälkarna skärs i inte för stora bitar som får sakta sjuda i den rosa saften tills rabarben är mjuk, men inte sönderkokt. Vill man göra en kräm så lyfter man först upp rabarbern med hålslev till en skål. Sedan reder man rabarbersaften med lite potatismjöl tills man få önskad konsistens. Häll så krämen över rabarber i skålen och blanda försiktig så rabarberbitarna inte blir mos. Sockra lätt över ytan och ställ krämen att svalna. Njut den goda krämen med gräddmjölk och kanske också en klick vispad grädde på toppen. Själv bryter jag gärna lite knäckebröd över det hela.

Irenes rabarber med marsipan
Det finns ett otal recept på rabarber – söker man på webben har man många trevligheter att välja mellan. Jag frågar Irene om hon också har någon rabarberfavorit – och visst! Medan jag sitter på hennes magnifika uteplats och njuter i solen slinker Irene in för att komma ut efter en stund. Då med ett nyutskrivet recept i handen. Det kommer från Bra Böckers receptbibliotek, avslöjar Irene och hoppas att jag ska ha glädje av ”Rabarber med marsipandeg”.
Rabarber med marsipandeg
Till 4 – 6 personer:
¾ kg rensad rabarber, 125 g socker, 1 ½ msk potatismjöl.
Till marsipandeg; 4 ägg, 125 g färdigköpt marsipan eller mandelmassa, 5 msk socker, rivet skal av en citron.
Gör så här: Rensa och skölj rabarbern. Skär den i 3 cm långa bitar. Lägg bitarna i en välsmord from. Blanda socker och potatismjöl och strö blandningen över rabarbern. Täck med folie och sätt in i ugnstemperaturen på 175°. Låt stå cirka 20 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Tag ut formen och låt rabarbern svalna lite.
Riv marsipanen på ett rivjärn eller – och – kör den i mixer tillsammans med ett ägg. När massan är fri från klumpar tillsätts socker, rivet citronskal och tre äggulor. Kör massan tills den skummar. Vispa vitorna separat så hårt att man kan vända skålen upp och ner utan att det faller ur! Vänd försiktigt ner vitorna med hjälp av en gummiskrapa i marsipanmassan. Häll massan över rabarbern och sätt in formen mitt i ugnen som nu ska vara 200°. Grädda cirka 20 – 30 minuter. Servera desserten varm, ljummen – eller kall. Då gärna med en klick vispad grädde, smaksatt med en doft vaniljsocker.

SMÅTT OCH GOTT OM RABARBER
Rabarber tillhör ett släkte som innehåller ungefär 50 arter! Rabarberns stjälkar kan växa sig så höga som upp till 2 meter – ganska fascinerande!
Rabarbern bör planteras under tiden den är i vila, det vill säga under tidig vår eller sen höst. Rabarbern ska inte planteras för djupt!
Rabarbern kommer uppskatta dig om du gödslar på våren och vattnar rejält när det är torrt!
Rabarbern är en mycket lättskött växt men den kräver sol, samt en väldränerad och näringsrik jord.
Rabarbern bör inte skördas ordentligt förens det tredje växtåret! Stjälken ska lirkas och dras upp så man inte skadar roten.
Rabarber innehåller mycket oxalsyra, därför är det bra att servera vispgrädde eller glass till, som neutraliserar syran i rabarbern. I England har man odlat fram en rabarbersort med lägre oxalsyra, säkert finns den här i dag.
Glöm inte att ta bort blomskotten när de visar sig! Eller varför inte låta rabarbern fröa av sig – då kommer du få en härlig skog av rabarber med åren. Nästan lika praktfull som hos Irene!
Ett tips inför vintern – täck plantan med de sista rabarberbladen och häll över lite jord så mår rabarbern så gott – och till nästa vår igen, kommer han vår gamle väl! Rabarbern!!