Valresultatet fastställt

Lidingö15 september 2022 kl 07.391

Så röstade Lidingö jämfört med Sverige

Nu är valresultatet fastställt av valmyndigheten. Moderaterna ökade sin ledning till 28 % av rösterna i lokalvalet. Lidingöpartiet fick 16,9 %, Centerpartiet 14,5 %, Socialdemokraterna 13,1 %, Liberalerna 8,7 %, Sverigedemokraterna 5,5 %, Kristdemokraterna 5,1 %, Miljöpartiet 3,8% och Vänsterpartiet 3,7%.

Lidingö röstar inte som Sverige, det står helt klart om man studerar statistik från Nyhetssajten Newsworthy.

Generellt kan man konstatera att det är fler Moderater, Liberaler och Centerpartister, men färre Vänsterpartister, Socialdemokrater och Sverigedemokrater.

I riksdagsvalet fick Moderaterna 19,1 % av rösterna, på Lidingö 28,0 %. Liberalerna fick 4,6 % i riket, men 8,7 på Lidingö. Centern 6,7 % i riket, 14,5 % på Lidingö.

Vänsterpartiet fick 6,7 % i riket, på Lidingö endast 3,7 %. Socialdemokraterna fick 30,3% i riket, 13,1 % på Lidingö. Sverigedemokraterna fick 20,5 i riket och 5,5% på Lidingö

Om man tittar på hur Lidingöborna röstade i riksdagsvalet så finns också stora skillnader. I riksdagsvalet röstar ännu fler på Moderaterna; 34 %, 11 % på Liberalerna respektive Centern. 17,5% röstar på Socialdemokraterna, 12 % på Sverigedemokraterna och 3 % på Vänstern (ungefärliga siffror).

Om man jämför hur Lidingö röstade i riksdagsvalet jämfört med förra valet 2018 så är skillnaderna mindre. Värt att notera är att Socialdemokraterna fick fler röster, 18% jämfört med 12 %. Även Sverigedemokraterna ökade något. Övriga partier tappade eller stod still.

Kommentarer

  1. Jo, Lidingö är en svårjobbad kommun för oss vänsterpartister, tur att det i regel är god stämning i kommunfullmäktige. Jag är också glad över att vi har fått fler väljare 2022 än vi hade 2018 och försvarat våra mandat i kommunfullmäktige. Vi var ett av bara fyra partier som fick fler väljare i årets val. Noterar även att vi fick större stöd på Lidingö i valet till kommunfullmäktige än i valet till riksdagen. Tack alla partier och Lidingöbor för en bra genomförd valrörelse med, i regel, god ton.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *