Välkommen tillbaka: Elfviksgårdsdag!

Här är det andra bullar! Johanna Busk hjälper till att marknadsföra Bistrons bakverk.
Kåserier25 september 2021 kl 05.421

Då och då händer det otroliga – att ett barnbarn ringer och vill träffa sin gamla farmor! Tala om lycka!

Visst ska vi ses, naturligtvis men – hur, när och var?

Den här gången hade jag svaret klart direkt – vi träffas på söndag, jag hämtar dig vid Ropsten med min röda Mini och så tar vi vägen ut till Elfvik – för där, kära Tova, firas årets Elfviksgårdsdag med massor av trevligheter av alla de slag. Jag tror att du skulle uppskatta den stora marknaden med ett myller av gammalt och nytt, av konst och hantverk och därtill goda bullar och lammkött från grillen.

Ja, så blev det. Färden ut mot Elfvik är alltid en skönhetsupplevelse med den slingrande vägen längs gröna hagar och storstilade träd för att inta tala om allén som för oss ända upp till Elfviks gård med stallar och uthus runt om. För mig känns det extra kul att kunna köra med ett barnbarn vid min sida. Fina Tova – nu ska jag visa dig vd Lidingö går för. Den bild som målas upp i TV:s serie DEG är förfärlig – tro inte på allt som visas i rutan! Vänner har börjat bli lite nyfikna på Lidingö och frågar var Lidingö Bageri ligger på kartan! Det är ju dit rånarnas svarta pengar tog vägen för att sedan tvättas just på Lidingö Bageri. Pengarna hittade seriens stjärna Malou i skogen. Kanske är det just den skogen vi åker förbi i tillåten hastighet. Vem vet – sant eller inte…

Glöm DEG – se dig om här på marknaden, se hur den lantliga charmen breder ut sig runt gården med stallar och sädesmagasin. Kära Tova. Det här är en del av vårt Lidingö vi är stolta över!

Bä, bä, svarta får – nyklippt till dagens ära!

Så traskar vi in i härligheten, jag med hjälp av mina två röda kryckor, glad också över att ha fått en ledsagare vid min sida. Så dyker det ändå upp praktiska svårigheter. För att jag ska kunna ta några fina bilder till Lidingö Nyheter och mig själv måste jag få händerna fria att hålla i kameran. Som ni förstår blev det Tovas uppgift att utföra det jag själv inte kunde. Nu är det inte så lätt för en glad amatör att utföra mina önskemål.

Just vid ingången till Elfviks marknad tar Madeleine Tigerschiöld emot besökarna i sin innehållsrika antikbutik.
Mitt emot Antik i ”Lilla stallet” har ReFurn möblerat med ”gammalt blir nytt”. Svante Ryman är herre på täppan.

– Tova, ser du den där tjejen, det är hon som äger Gamla Sadelkammarens Antik. Kan du ta en bild på henne? Nu är det ofta så att motivet försvinner innan man hunnit få upp kameran i rätt vinkel, så det gäller att vara snabb. Tova lyckades få ett par bilder på Madeleine Tigerschiöld tillsammans med mig. Vi fick också veta att Madeleine började sin yrkesverksamhet just som – fotograf! Jag hoppas hon har överseende med att bilderna kanske inte blev så bra som vi hade önskat.

Daniel Henningssons unika ståltrådskonst är spännande på många sätt – fordrar ren bakgrund och bra belysning,

En bild berättar mer än tusen ord, och visst kan det vara så. Alltså fick Tova fortsätta att fotografera vår väg genom utställningen. Trådkonstnären Daniel Henningsson träffade vi i en av de stora bodarna där han presenterade sin ståltrådskonst på ett härligt, spännande sätt som faktiskt också imponerade på Tova.

Siv Bergius säljer lotter från Hembygdsföreningen. Om jag vann? Vet inte – lottnumret är 31, serie Q. Kanske har jag tur….

Och så mötte vi ihärdiga Siv Bergius som sålde biljetter till Lidingö Hembygdsförening. Vad som var i prislådan fick vi aldrig veta – inte heller om vi vunnit med våra lotter. Min lott har nummer 31! Kanske, kanske…

 Det kändes underbart att möta gamla vänner igen. faktiskt utan munskydd, vilket en lyhörd kvinna som jag är väldigt tacksam för. Så var det dags för oss att ta vägen mot Ropsten. Men först måste vi smaka på kanelbullarna som söta Johanna Busk sålde i sitt lilla stånd. Jättegoda!

Mitt barnbarn Tova som mumsar på en bulle.
Foto: inger Grimlund

– Vem har bakat bullarna, frågar jag nyfiket, kan det möjligtvis vara Lidingö Bageri?

– Nej de bakas här på Bistron – så säkert som bara den!

Foto: Tova Grimlund
Stort tack till min hjälp i nöden, barnbarnet Tova från Umeå!

Kommentarer

  1. Härligt reportage som vanligt, tack Inger.
    Innehavaren av lott nr 48 vann lådan. (och har hämtat ut vinsten). Kan nu avslöja innehållet. Lilla Lidingövasen, design Jonas Torstensson, boken ”Stocholmsvägen – från början till slut” samt en fin kökshandduk med lidingömotiv. ”Elfviksdagen” har sin egen historia, kanske vi kan återkomma till det någon gång.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *