
Måltidens dag firas den tredje torsdagen i oktober – alltid på en torsdag och alltid med en soppa! I år infaller Måltidens dag den 20:e oktober – låt fantasin blomma och skapa en måltid med glädje.
Ett mål mat – tänk vad det kan göra gott i alla lägen! Här träder soppan fram som förespråkare nr 1! Hur många mustiga, mumsiga soppor vi har kokat under de tjugofem åren som vi har firat Måltidens Dag, vet jag inte exakt. Varje år en ny soppa, nyttig, prisvärd och god! En måltid betyder så mycket – att sitta ner i lugn och ro är viktigt antingen man är i skolan, på jobbet eller hemma. Många är soppans samtalsämnen – minnen från förr, recept och vad som är ”just nu i tiden”. Vår förening ”Låt måltiden blomma” kom på idén för tjugofem år sedan och nu har Gastronomiska Akademien fört Måltiden vidare ut till kommuner, föreningar som Mattanken och en matglad allmänhet. Soppan i år är grön och god – den kommer att serveras här på Hiertagården tillsammans med ett gott brytbröd – och kanske ett glas vin!
Nu uppmanar vi alla skolor, förskolor, äldreboenden och företag med personalmatsal att göra Måltidens Dags soppa på torsdag och låta maten vara i centrum för samtalet runt bordet.
Årets Måltidens Dags soppa 2022 är:
Broccoli– och potatissoppa med smak av svensk, lagrad ost
Ingredienser | 4 portioner | 100 portioner |
Vatten | 5 dl | 15 liter |
Broccoli, färsk eller fryst | 400 g | 4,5 kg |
Potatis | 4 st | 5 kg |
Hackad gul lök | ½ | 0.8 kg |
Örtagårdsbuljong | 0,5 dl | 1 dl |
Maizena | 1 msk | ca 3 dl |
Riven lagrad svensk ost | 1 dl | 1 kg |
Vispgrädde | 1-2 dl | 1,3 liter |
Mjölk 3% | 2,5 dl | 2 liter |
Basilika fryst | 3 msk | 1,25 dl |
Persilja fryst | 3 msk | 1,25 dl |
Timjan torkad | 1 msk | 0,25 dl |
Cayennepeppar | ||
Salt | ||
Gör så här:
Fräs lök, häll på vatten, tillsätt buljong och potatisen i bitar.
Vänta något med att lägga i broccolin, så att den håller sin färg.
Tillsätt örtkryddor, grädde och mjölk, red med maizena efter behov.
Tillsätt ost efter tycke och smak men låt inte soppan koka efter det eller garnera med osten. (se bild)
Smaka av med salt och eventuellt cayennepeppar.
Servera med gott bröd