Välkommen på Funkisfestivalen!

Lidingö25 januari 2023 kl 03.28

Den 31 januari blir det musik och glamour i stadshusets stora sal när deltävlingen i Funkisfestivalen äger rum. Det är en ”Mello” för personer med funktionsvariationer. De tävlande framför sina bidrag inför publik och en jury.

Några av deltagarna i Funkisfestivalen på Lidingö förra året: Från vänster Peter, Denisa, Erik, Sofie, Kristina, G, Joel (som vann deltävlingen 2022), Marta, Fredrika. Foto: Daniel Wendelius

Det blir festligt värre när ett tiotal artister ställer sig på scenen framför en utvald och galaklädd publik, funktionärer och en jury i Gustaf Dalénsalen i stadshuset på Lidingö den 31 januari klockan 17.00­–19.30.

Funkisfestivalen är ett årligt återkommande evenemang sedan 2011 på lokal och central nivå. Från början var det fem kommuner runt initiativtagaren Upplands Väsby, men festivalen har vuxit successivt och nu finns deltävlingar över hela landet. Funkisfestivalen vänder sig till personer över 15 år med funktionsnedsättning inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Vi är mycket glada över att kunna anordna den här tävlingen igen. Det ligger i linje med vårt funktionshinderspolitiska program som vi nyligen antagit, där vi bland annat betonar att alla på Lidingö ska ha rätt till en meningsfull fritid, säger Stefan Heinebäck, chef för omsorgs- och socialförvaltningen och med i juryn för tävlingen.

Utrymme i kulturvärlden

Syftet med hela arrangemanget är att ge deltagarna utrymme i kulturvärlden och kunna mötas för att hålla på med sitt intresse – musik.

– Det här är mitt stora intresse, som ibland går överstyr. Mellon gillar jag jättemycket, säger Sofi.

Jeanette Sjöblom, biträdande enhetschef daglig verksamhet, och en av medarrangörerna:

– Det blir en social sammanhållning, ett sätt att utvecklas och växa som människa och få ökad självkänsla för artisterna.

Vinnaren av deltävlingen går vidare till semifinal på Nalen i Stockholm den 25-26 april och får också möjlighet att träna vidare på Musikskolan på Lidingö. Vinnarna i semifinalen går sedan vidare till den stora finalen på Stockholm Waterfront den 19 juni. Det evenemanget kan man köpa biljetter till på Tickster.

Erik är en av dem som hoppas gå vidare.

– Det känns toppen att få uppträda, säger Erik och vänder upp båda tummarna. Jag repar inför dagen!

Artisterna kommer att sjunga till kända låtar som spelas play back. Juryn består av Stefan Heinebäck, chef för omsorgs- och socialförvaltningen, samt ytterligare tre personer inom stadens omsorgs- och socialförvaltning. Kvällen kommer också att innehålla ett pausnummer med Joel som gick till semifinal förra året.

Personer från Lidingö stads dagliga verksamhet kommer under kvällen att arbeta bland annat i garderoben och som entrévärd. Förberedelserna inför festivalen började redan i november.

– Glädjen och sammanhållningen att få i gång ett sånt här arrangemang är ju fantastiskt, säger Jeanette Sjöblom. Efter fjolårets deltävling var intresset så stort att vi satte i gång en återkommande aktivitet varje torsdag, Scenen är din. Det har blivit jättelyckat. Det brukar komma 20 personer till Elverket på torsdagarna. Det har blivit så populärt att vi börjar drömma om att dra i gång den verksamheten på heltid.

Konstutställning

Som ringar på vattnet efter Funkisfestivalen kommer de skapande verksamheter inom Lidingö stads daglig verksamhet att skapa porträtt av vinnaren av deltävlingen. Ambitionen är att alla porträtten visas på en utställning på Lidingö stadshus och sedan skickas ett bidrag till Funkisfestivalens porträttävling.

För biljetter till deltävlingen i Lidingö stadshus den 31 januari: Mejla funkisfestivalen@lidingo.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *