Vaccinationen är igång

Foto: Ingimage
Stad & Politik8 januari 2021 kl 12.314
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

 1. Israel vaccinerade 30 000 patienter på en dag enligt den tidigare nämnda planeringen behöver Lidingö minst 58 dagar för att klara 47000. Varför ?

  1. Det enkla svaret är nog tillgång till vaccin, Sverige har i gemenskap med EU upphandlat vaccinet och det fördelas strikt efter doser/capita och de doser som Sverige tilldelas fördelas därefter ut över landet.
   Givetvis går detta att ifrågasätta men tittar vi på tex Norge som står utanför EU så ligger dom i paritet med Sverige sett till andel av befolkning som har vaccinerats så egen upphandling är inte heller det en garant för högre tilldelning från tillverkarna, sen måste vi också fundera på om Sverige hade haft råd att gå in och lämna de stora garantier till tillverkarna av vaccin där vi tillsammans med EU gick in och köpte stora mängder vaccin som vi inte ens visste hur effektiva de skulle bli, eller om de ens skulle ha någon effekt alls.
   Sen går det inte heller att bortse från att tillgången till personal och lokaler rimligen är större i Israel då de har en befolkning på ca 8.9 miljoner (exkl. Palestina) och Lidingö har en befolkning på ca 48 000 och i ärlighetens namn skulle det ta Israel knappt 300 dagar att vaccinera hela sin befolkning om takten ligger på 30 000/dag så väljer vi att se det på det viset så är Lidingö med de 58 dagar du nämner långt mycket bättre än Israel (även om det går betydligt fortare än så i Israel just nu).

   Hade tillgången till vaccin varit obegränsad så är jag övertygad om att takten hade varit ordentligt mycket högre i Sverige, och på därmed också på Lidingö, men tyvärr är realiteten den att tillgången är begränsad och då gäller det att jobba med det som finns och se till att det hamnar där det gör störst nytta.

 2. Man vill förstås ha reda på tidsplanen dvs när man kan räkna med att få sprutorna för grupperna i detalj.
  Än kan man inte boka tid. Vadan detta?

  Sen har Johan helt rätt men det verkar bli så när byråkrater skall lägga sig i det.

  1. I första hand vill jag påstå att det handlar om att vi helt enkelt inte vet när det finns en dos just för dig, eller mig, och det är därför helt enkelt inte möjlighet att låta alla boka en tid för vaccinering.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *