Lidingö Museum öppnar igen på lördag: ”Från AGA till Dalénum”

Historia2 september 2021 kl 05.05

På lördag den 4 september öppnar Lidingö Museum igen. Öppningsutställlning blir ”Från AGA till Dalénum”. Utställningen är arrangerad av Lidingö Hembygdsförening och Dalénmuseet i Stenstorp och bygger på boken med samma namn.

AGA som etablerade sig på Lidingö 1912 har varit i fokus under ett par år. 2019 firades AGA:s store man, Gustaf Daléns födelse för 150 år sedan. Boken ”Från AGA till Dalénum”, skriven av AGA-iten Ibb Jessen, släpptes i december 2020. Vidare fyllde bostadsområdet Dalénum 10 år och Lidingö Stad har 2021 instiftat en utmärkelse för entreprenörskap och ledarskap i Gustaf Daléns anda som kommer att utses i november i år.

I lagom omfattning ges en bild av AGA:s start i början av 1900-talet, Gustaf Daléns liv, tomten i Skärsätra, fabriksbyggnaderna under dryga 50 år, AGA:s produkter och den förändring som gjordes inom AGA på 1970-talet vilket ledde fram till Dalénums födelse. Genom samarbetet med Dalénmuseet kan en stor mängd AGA-produkter visas upp. Utöver det finns ett stort antal böcker som getts ut genom åren om AGA och Gustaf Dalén.

Utställningen andra del handlar om den förvandling som skett från 2010 på tomten, sedan byggentreprenören JM AB köpte upp AGA-tomten och började bygga drygt 1 100 bostäder i skön harmoni med omgivningen på land och till sjöss. Samtliga byggnader har fotodokumenterats av Hembygdsföreningens fotograf Hans Jansson under dryga tio år vilket är en skatt för framtiden.

Utöver det stora antal AGA-produkter som visas, finns också tavlor och fotografier som bevarats på AGA genom decennier.

Detta har varit en stor satsning av Lidingö Hembygdsförening och unik i sitt slag. Att man kombinerat AGA och Dalénum som ämnen i en och samma utställning är förmodligen något som aldrig sker igen. Av den anledningen bör man passa på och besöka Lidingö Museum på Lejonvägen 26A under de sex veckor utställningen pågår. Utställningen pågår till 17 oktober.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *