Utflyktstips: Dalénmuséet i Stenstorp

I stenstorp finns det intressanta Dalén-museet.
Historia17 juli 2019 kl 08.031

Lidingö Nyheter har besökt Dalénmuséet i Stenstorp. Det är en dagsutflykt som är värd resan och mer därtill.

Gustaf Dalén föddes i den lilla orten Stenstorp i Västergötland för 150 år sedan. Så i år är det jubileum. I Stenstorp har man hedrat Dalén med ett museum om hans gärning och samtidigt AGA:s historia. Här finns en näst intill heltäckande och imponerande utställning med apparater och uppfinningar.

Utanför muséet står en AGA-fyr.

Klippapparaten, solventilen och glödnätsbytaren är bara en del av vad som gjorde uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén känd och berömd över hela världen. Hans revolutionerande uppfinningar inom fyrteknikens område har genom åren frälst och räddat livet på hundratusentals sjöfarare. 

En samling radio- och tv-apparater. Tv:n längst till vänster är trekantig, perfekt att ställa i ett hörn i rummet.

På museet finns ett flertal fyrar att se. Radioapparater och tv-apparater hör också till de produkter som AGA tillverkade och sålde. AGA-gas finns fortfarande kvar genom bolaget Linde som numera äger AGA. Här visas gastuber i genomskärning som på ett pedagogiskt sätt förklarar hur uppfinningen var konstruerad.

Kuvöser och hjärt-lung-maskiner hör också till produktutbudet från AGA.
AGA-spisen fyller 90 år i år. Foto: Dalénmuséet.

AGA tillverkade också den berömda AGA-spisen, som fortfarande görs i England. Den fyller förresten 90 år i år och det firas på museet i morgon den 18 juli. Men inte bara det, filmprojektorer, kuvöser, mätutrustning och hjärt-lungmaskinen är också AGA-uppfinningar. Och visste du att AGA tillverkade bilar och cyklar? Det finns inte många bilar kvar idag. Men en av dem finns på museet och i år fyller den 100 år, vilket firades stort en dag i juni.

I juni transporterades en av de få kvarvarande unika AGA-bilarna från Lidingö till Stenstorp till 100-årsjubileet. Foto: Dalénmuséet.

Dalénmuséet håller öppet alla dagar i juli. Inträdet är blygsamma 80 kronor och barn och ungdomar följer med sina föräldrar gratis under sommaren.

Läs mer om utställningen och de olika evenemangen här: https://www.dalenmuseet.se/

Kommentarer

  1. Gustav Dahlén utförde sitt största arbete på Lidingö och gav arbete åt massor av människor.
    Här borde det ligga ett museum där Lidingö ungdomar kunde få lära sig om hans verk.
    En auktoriserad guide som alltid berättat om Dahlén-fyren vid blockhusudden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *