Upptäck Lidingös dramatiska historia

Kultur9 oktober 2022 kl 03.521

Nu finns ännu en intressant bok till försäljning i Lidingö museum. Hembygdsföreningens styrelseledamot Lena Norberg har skrivit en berättelse om Lidingös utveckling under åren 1909 till 1926.

Den handlar om en dramatisk tid under och efter första världskriget när inte bara Lidingö, utan hela Sverige, genomgick ett kraftigt uppbyggnadsarbete. Både välstånd och demokrati behövde utvecklas, inte minst på Lidingö som i början av 1900-talet var ett rent bondesamhälle.

Det är en berättelse om hur driftiga entreprenörer började bygga villastaden och hur demokratin infördes på ön. Den blivande villastaden behövde vägar, skolor, omsorg, kommunikationer, handel och inte minst en bro.

I början av 1900-talet hade Stockholm kastat sina ögon på Lidingö och ville inkorporera ön till sig. Tack vare dessa förutseende entreprenörer klarade ön sig och kunde så småningom bli en egen köping och sedan en egen stad.

Lena Norberg har grävt i gamla protokoll, i Lidingö Tidning och i tidigare Lidingöböcker. Boken är rikt illustrerad med roliga bilder, bland annat från Hembygdsföreningens egen bildbank.

”Lidingö upptäcktes som bekant år 1905” är titeln på boken, som säljs i museet och måste läsas av varje historieintresserad Lidingöbo, skriver museet i sitt medlemsblad.

Pris: 250 kr, 200 kr för medlem i föreningen.

Kommentarer

  1. Jag kan varmt rekommendera Lena Norbergs bok som ger en mycket tydlig bild hur Lidingö byggdes upp efter sekelskiftet 1900. Ta dig till museet någon av öppetdagarna tisdag, torsdag, lördag och söndag kl 12-15 och investera i kunskap om vår kära ö.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *