UNG KONST – FÖR ÄLDRE

Inbjudan till Ung konst – omslaget är gjort av Anna Månsson, Torsviks skola
Kåserier31 mars 2019 kl 16.01

Lidingös konsthelg har nu 29 år på nacken och blir bara mer och mer innehållsrik på många sätt. Till glädje för oss på ön dimper det ner en liten katalog i brevlådan i slutet av mars. Här berättar Lidingökonstnärerna om vad som är på gång -  konstrundor i samarbete med  kommunen och Öppna ateljéer från norr till söder. Lidingömuseum. Elfviks Gård, Högberg Gård och Medborgarskolan är några av de större utställarna som vill medverka till att konsten blommar här på vår vårrika ö. 

Att lägga upp en egen, intressant konstrunda går utmärkt med hjälp av den innehållsrika kartan på Konst Helgens informationsblad. Jag satte mig ner med papper och penna och prickade för det jag kanske skulle hinna med på helgen 29 – 31 mars. Ung konst Lidingö 2019 lockade mig som en god start.

Jag läser - ”Välkommen att se en unik och tankeväckande utställning! Adressen är S:t Annagården, Kvarnvägen 1. I år är temat Se människan – för varje såld tavla går hela vinsten till Rädda Barnens katastroffond”.

Nu är det så att jag gillar ungar – alla sorter! Killar, tjejer, små och stora – vilken kraft och dynamik finns inte i varje ung kropp. Det är så spännande att se hur barnbarnen och barnbarnsbarnen utvecklas – från baby till forskare, musiker, kock, lärare eller kanske konstnär. Att nu få chansen att titta djupt in i niondeklassarnas tankevärld, målat på duk med akryl, var för mig en häftig upplevelse och just möjligheten att ”Se människan” bakom tavlan.

Utifrån entrén på S:t Annagårdens soliga sida tar jag så klivet in i utställningshallen. Jag möts av musik! Härlig musik inspirerad av måleriet som dekorerar väggarna runt om i de stora luftiga lokalerna. Musik och måleri – och människorna därtill - vilken spännande kombination. Jag hade verkligen tur – jag kunde inte valt en bättre plats. eller en bättre stund för att ge mig i kast med ”Ung konst”.

Min konstrunda börjar vid orkestern där 3:dje rings elever repar några låtar under ledning av musiklärare Martin Jansson. Det är avkopplande och stimulerande att uppleva den unga kreativiteten så nära! Jag ber om en stol att vila på och njuter av sceneriet framför mina ögon. 

Jag tar mig så en vandring genom salarna och känner hur ”saven stiger” i hela kroppen. Så mycket glädje, så härlig färg och så många unika motiv som väcker tankar. 498 tavlor – 498 elever som ”sett människan” på sitt eget speciella vis. Många röda prickar i kanten på tavlorna berättar om att de är sålda – jag vill också köpa en, nummer 164. I katalogen Ung Konst står att läsa – Källängens skola, 9A, Amelie Westberg ”Reflux et rivière”. Vad det nu betyder – för ett är säkert. Jag är inte bättre än en niondeklassare på Lidingö.


Tre musikanter - Marcus med gitarr, Hugo och Johanna – de övriga i gruppen är Didi, Emma. Sofia, Malex, Leo och Liza.

P.S. Det inte heller säkert att tavlan är till salu – den kan ha beställt av familjen och då har de förtur! D.S.

Tavla 45 av Sara  Thurezon – ”Ett hopp i mörkret”

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *