Ugglor lockas med nya holkar

Foto: Pixabay
Natur2 november 2019 kl 06.32

I brist på naturliga boplatser för kattugglor hjälper Lidingö stad naturen på traven och sätter upp 22 nya uggleholkar runt om på ön. Förhoppningsvis får några av dem hyresgäster.

Kattugglan brukar häcka i håligheter i gamla träd, det finns till exempel en kattuggla som bor i ett gammalt träd i Eklunden vid Larsbergsbryggan. Men gamla ihåliga träd är en bristvara på ön.

– Nu byter vi ut gamla holkar och sätter upp nya och hoppas att ugglor ska trivas i alla fall i några av dem, säger Lars Heins, naturförvaltare på Lidingö stad.

Holkarna är tillverkade av Jobbforum i satsningen Naturnära jobb. De är större än vanliga fågelholkar och har en betydligt större öppning. I botten av varje holk ligger kutterspån för att boet ska bli varmt och ombonat.

Holkarna sätts upp på platser som Lidingö Ornitologiska förening har pekat ut som mest intressanta, till exempel Långängen-Elfviks naturreservat. Detta är en bra åtgärd gör det enklare för ugglorna att häcka i skyddad natur.

Peter Bergman från Rosersberg trädfällning säkrar sig och klättrar upp i ett träd på Boholmen. Han sätter fast holken med brandslang runt trädstammen för att inte skada trädet. Holkarna ska hänga på tre till fem meters höjd för att locka till sig fåglar.

– Förutom ugglor brukar också knipa och skrak trivas i sådana här holkar, berättar Peter Bergman.

Träet i holkarna kommer ganska snart att gråna och smälta in i naturen och holkarna ska hålla i minst tio år.

Enligt Lars Heins finns inga förväntningar att det plötsligt ska bo ugglor i alla 22 holkarna.

– Vi får följa det här under flera år för att se hur framgångsrikt det blir, men det är en billig insats för att göra det enklare för våra fåglar som bor i skogen, säger han.

Ugglor är en viktig del av ekosystemet, de är som en renhållningspatrull i skogen och livnär sig till stor del på råttor och möss.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *