Tusentals idrottsungdomar och 33 ICA-handlare städar för en skräpfri natur

Lidingö4 oktober 2023 kl 03.57

I helgen är det dags för årets andra omgång av den landsomfattande miljöinsatsen Klara, färdiga, städa!. I vårens städomgång fyllde de städande föreningarna på totalt 160 platser i landet 1 958 gula säckar med skräp. Nu är det dags för 94 andra föreningar/lag i totalt 30 kommuner från Gällivare i norr till Malmö i söder att befria närmiljön från skräp. Insatsen är ett samarbete mellan idrottens miljöorganisation Städa Sverige, ICA Stiftelsen och ICA. Målet är att bygga en av Sveriges största insatser för en skräpfri natur tillsammans med landets ICA-handlare.

Under helgen den 7–8 oktober gör 94 idrottsföreningar/lag tillsammans med sina lokala ICA-handlare en gemensam insats mot skräpet i närmiljön. Gällivare, Skellefteå, Åtvidaberg, Limhamn och Lidingö - städinsatserna pågår runtom i landet under hela helgen, på 94 platser i 30 kommuner.

– Skräp finns verkligen överallt där människor rör sig och vi är tacksamma över att vi genom det här projektet kan få sådan spridning på våra städinsatser över landet. VD Mats Wesslén.

Ett initiativ med många vinnare

Klara, färdiga, städa! är ett samarbete mellan ICA Stiftelsen, ICA och Städa Sverige där ICA-sponsrade idrottsföreningar ges i uppdrag att städa sin närmiljö i samarbete med den lokala ICA-butiken. Före och under städningen får deltagarna nya miljö- och hållbarhetskunskaper. Efteråt får de en ersättning till sin lagkassa att använda för att förverkliga sina drömmar.

– Svenska ICA-handlare har ett stort engagemang för både miljö och den lokala idrotten. Genom Klara, färdiga, städa! tar handlarna ett lokalt miljöansvar samtidigt som deras samarbetsföreningar involveras, säger Peter Hägg, generalsekreterare ICA Stiftelsen.

Totalt kommer över en halv miljon kronor att gå ut till de nu städande föreningarna, som tack för en viktig insats. Pengar som används till cuper, läger, utrustning och möjliggörandet av att alla ska kunna vara med, bland annat.

– Det vi åstadkommer tillsammans för miljön är en otroligt viktig sak, men handlarnas engagemang bidrar också till mycket annat värdefullt, såsom ökad inkludering och jämställdhet, säger Heléne Mathiesen, projektledare på Städa Sverige.

En nationell aktivitet

De 33 handlare som är engagerade i städningen finns över stora delar av landet. Ungefär 20 deltagare i varje förening eller lag kommer att samlas för skräpplockning i drygt tre timmar i varsitt förbestämt område. Runt 2 000 idrottsungdomar och ledare beräknas delta i helgens städning, medan vårens omgång i början av maj engagerade 3 492 städande ungdomar.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *