Tuffare antagning till gymnasieskolorna

Lidingö13 juli 2022 kl 03.08

Nu har Gymnasieantagningen Storsthlm släppt statistiken för slutantagningen samt antagningsgränserna för att kunna få studera på Lidingö.

Det finns fyra olika gymnasieskolor att ansöka till på ön. Hersby Gymnasium, Christinagymnasiet, Lunagymnasiet och Stillerska gymnasiet. Vi på redaktionen har tagit del av antagningsstatistiken för dessa skolor och kommit fram till att det blivit lite svårare att komma in på öns olika skolor.

Här är statistiken:

Hersby Gymnasium har fyra olika program följt av olika inriktningar. Ekonomi, Samhällsvetenskap, Naturvetenskap och Teknikrogrammet har totalt 517 elever som står som reserv till utbildningarna. Inför läsåret 2020 stod 438 elever i reserv för samtliga program. Den största förändringen i statistiken är på teknikrogrammet. Där medianen år 2020 var 267,5 meritoäng. I år är den 295 meritpoäng. För att ens kunna få chansen att studera på Hersby, krävs numera en merit på över 270 poäng.

Det relativt nyöppnade Christinagymnasiet har inte lika höga siffror, men inte alls lika stor plats för elever. Det är första året med gymnasieelever på skolan och därför kan vi bara ge årets siffror. Christinagymnasiet erbjuder just nu endast utbildning inom Ekonomi (Ekonomi och Juridik). Totalt 22 reserver och medianer på 237,5 och 232,5.

Stillerska gymnasiet har inte fyllt alla sina platser. Därför finns ingen tydlig statistik.

Lunagymnasiet hade 24 reserver år 2020. I år har skolan 26. Antagningspoängen för de Estetiska, Naturvetenskapliga och Samhällsvetenskapliga programmen varierade mycket. Samhällsvetenskap hade en antagningsgräns på 197,5, medan det estetiska och naturvetenskapliga hade 205 och 255 meritpoäng. År 2020 var det Estetiska programmet den med lägst antagningsgräns. Möjligtvis har det blivit populärare att läsa "Estet".

Läs mer om antagningen här.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *