
Francisco Elejalde, fackförbundet Kommunals representant på Lidingö, är bekymrad inför hösten. Inte nog med att det har varit en tuff start på året med pandemin; nu har Lidingö stad slopat den särskilda städgruppen, vilket innebär att hemtjänstens personal ska städa hos brukarna.
– Flera av våra medlemmar har sagt att de ska leta efter jobb i andra kommuner, säger Francisco Elejalde.
Våren blev tuff för många anställda inom omsorgen. Det dröjde innan information kom om hur personalen skulle förhålla sig till pandemin.
– Första två månaderna var det panik inom personalen. Ingen ville komma till jobbet på grund av rädsla för att bli smittad, säger Francisco Elejalde.
Han är kritisk till hur staden hanterade pandemin från början.
– De säger att de följde Folkhälsomyndighetens (FHM) rekommendationer, men en av rekommendationerna var att varje arbetsplats skulle göra sin egen riskanalys, men det gjordes aldrig.
Om våren var jobbig så väntar en minst lika tuff höst. Den tidigare särskilda städgrupp som staden hade, har dragits in och arbetsuppgifterna flyttas över på personalen.
– Det stämmer att städning kommer att ingå i hemtjänstpersonalens arbetsuppgifter precis som alla andra omvårdnads- och serviceinsatser som utförs. Arbetsuppgifter för undersköterskor generellt inom äldreomsorgen är att ge praktisk hjälp med personlig omvårdnad, måltider, städning, tvätt, handling och andra ärenden, skriver Stefan Heinebäck, chef för stadens omsorgs- och socialförvaltning i en kommentar till Lidingö Nyheter.
– Lidingö stads egenregi inom hemtjänst har tidigare valt att bryta ut städuppgifterna till en specifik arbetsgrupp men behöver nu se över organisationen så att verksamheten anpassas till behoven och samtidigt ökar kontinuiteten hos kunden, skriver Stefan Heinebäck vidare.
– Det blir dyrare för staden när utbildade undersköterskor måste gå in och städa också. Många av mina kollegor kommer att söka jobb i andra kommuner; de vill inte städa. Det kommer att bli katastrof om sex månader, tror Francisco Elejalde.
Fler brukare per dag
Förvaltningen har ändrat i hemtjänstens schabloner, den tid som personalen får använda hos varje brukare.
– Vi får kortare tid på oss att utföra våra arbetsuppgifter. Nu får vi fler brukare per dag och kortare tid för varje besök. Man blir stressad och sitter och tittar på klockan för att hinna i tid till nästa brukare. Många av oss kör för fort!
– Vi arbetar med individens behov i centrum och det leder till att vi nu går till mer behovsinriktade insatser. Det innebär också ett ökat inflytande för den enskilde brukaren över hur de beslutade insatserna genomförs, skriver Stefan Heinbäck i sin kommentar.
– Mina kollegor är engagerade och därför vill de kunna erbjuda rätt hjälp och kunna stanna och prata lite. Man måste vara lyhörd för varje människas behov; vissa gånger är dagsformen god och andra dagar behöver de mycket hjälp. Vi måste ge utrymme för mer dialog med våra brukare. Tyvärr har vi från facket inte kunnat vara med och påverka schablonerna; det är politiska beslut.
Francisco Elejalde är orolig för att arbetsmiljön kommer att bli sämre och att det kommer att drabba omsorgstagarna.
– Mindre tid för dem och mer stress för oss. Politikerna har sagt att de ska sänka skatten, och då måste vi dra ner på kostnaderna. Man gömmer sig bakom begreppet ”effektivisera”. De försämringar som nu uppstått har kommit efter senaste valet, säger Francisco Elejalde. Men hemtjänsten är inte en vinstdrivande verksamhet!
En tillbakagång till det sämre, förr gjorde vi allt i hemvården, handlade, lagade mat, städa, diska, duscha och pratade. Det var på den tiden folk med behov av hjälp fick det de behövde, inte som nu detta skamliga klockande och rännande ut och in. Det är ju bedrövligt för både personal och de som behöver hjälp.
Att ha städpersonal var ju en ypperlig idé, mer riktig tid till den behövande. Hur vore det om ni politiker kände efter riktigt ordentligt, finns det inte en gnutta sunt förnuft längst där inne? Eller är ni så totalt blockerade av ekonomiskt skrivbordstänkande att ni har fjärmat er från vad hemtjänst ska vara? Det borde vara er skyldighet att jaga runt i hemtjänsten en månad, som de får göra, som ni anställer för jobbet. Efter den månaden kunde ni tillåtas sätta er tillsammans med de anställda och de med behoven av hjälp. Sätta upp nya tidsregler, anpassade efter de riktiga behoven, inte de ni ekonomiskt tycker passar.
De på kontoret ska aldrig bestämma sånt här utan att själva ha varit i jobbet, gemensamt med de anställda tar man beslut som passar alla. Var inte det den svenska modellen? Har den tagit slut?
”Brukare”… varför i hela friden denna abstrakta benämning av våra gamlingar och vårdbehövande? Om man nu prompt ska hitta en benämning, så låter ”Kunder” betydligt trevligare. När det gäller begagnade bilar, är det däremot OK att tala om antal tidigare ”brukare”. Bättre kan ni!
Det verkar som om ledande politiker på Lidingö sätter en ära i att vara bäst på att vara sämst. Med tanke på all den den kritik som i pandemin fotspår förts fram gällande hur åldringsvården i vårt land sköts så väljer dessa beslutsfattare att visa sin handlingskraft genom att införa ytterligare försämringar i ett vårdsystem som redan belastas med grundfelet att vi låter vinstdrivande företag ta hand om om de svagaste och mest utsatta i vårt samhälle i livets slutskede. Om det nu är så att detta görs för att finansiera skattesänkningar så blir besluten rent ut sagt osmakliga. Det finns ingen i vår kommun som står och faller med de planerade skattesänkningarna……men för våra gamla kan beslut som dessa vara livsavgörande.