Tröst i höst

En kärra kommer lastad – med äpplen! Hej och hå – hur ska det gå…
Kåserier5 september 2020 kl 05.19

”Kom till oss med dina äpplen och åk hem med egen härlig äppelmust!”

Det är inte ofta i dagens läge man får en så munter hälsning från omvärlden. I flera år har jag tagit vägen ut till Lidingö Musteri vid Grönsta gärde där äpplena tas omhand och förvandlas till underverket MUST. Nu i höst kändes det än mer viktigt att få njuta av processen då min familj hade lyckts plocka ihop så mycket av årets äppelskörd att det var lönt att ta vägen ut till Grönsta och musteriet. Man få boka tid för att allt ska flyta på utan köbildning – särskilt viktigt i år som var och en förstår.

.

Hur mycket vägde lasset? John Lindberg och Annica Grimlund är ense. Visst – det blev tummen upp!

Det blev en solig dag med stora och små familjemedlemmar – barnen Sally, Tyra, Theo fick följa tillverkningen på nära håll och är nu experter på äppelmust. Dirigent och invägare vid musteriet var den här dagen John Lindberg som höll ordningen perfekt på de olika transporterna som radade upp sig ”på behörigt avstånd”.

Det Grimlundska resultatet blev fem bagar med fem liter must och så fick jag en dunk som present! Det är så att äppelmusten har ersatt vinet i min tillvaro. Äppelmusten passar till nästan all mat och vid alla tillfällen. Jag blandar den gärna med lite kallt vatten – inte för att jag är snål men det är så att smaken blir mer aromatisk på det sättet. Det är ungefär som när experterna ska prova konjak – då blandas konjaken ut med lite vatten för att smaken ska bli nyanserad och lättare att analysera.

Svarta fläckar är minnen från hagelskurarna som drabbade de blommande fruktträdgårdarna i våras.
Så två bullar att bita i… Kanel till vänster – kardemumma till höger.

Själva mustningen tar cirka 30 minuter och under den tiden finns det chans att besöka Fiket, vägg i vägg. Kanel eller kardemummabulle? Det är frågan – båda är förföriskt goda till en kopp kaffe eller två. Barnen bjuds att smaka äppelmust men tackar – nej! – Jag gillar inte äppelmust, deklarerar Tyra bestämt!

Theo och Tyra på Fiket – med vatten i glasen!

Ja, så kan det också vara men jag är säker på att hon ändrar inställning med åren. Nu dricker hon hellre vatten till den mumsiga kanelbullen. Ja, ibland blir man förvånad över ungarnas smak…

På torget i Lidingö Centrum finns allt det goda - gröna, sköna som sommaren har gett oss. Ta vara på härligheten innan det är för sent!

Från Grönsta till torget i Centrum – vilken härlig syn! Tänk vad naturen har att erbjuda av smaker, färger och nyttigheter. Det känns på något vis som om jorden velat ge oss något extra i år. Sällan har grönskan varit så praktfull och bären så rikliga. Rödbetor. Morötter. Sallad och prunkande krondill. Än finns det jordgubbar och hallon på disken och potatisen är nyupptagen och lite jordig. Det gäller att ta vara på höstens glädjeämnen medan de finns att njuta av.

Ännu har jag chansen att få ta en tur till Lidingö Musteri – i min dotter Lenas trädgård är grenarna fulla av äpplen som är lite senfärdiga och behöver en vecka eller två för att få full arom. Det är klart att jag hänger med ut till Grönsta om jag blir tillfrågad. Som tack bjuder jag gänget på kaffe och bulle. Kanel – eller kardemumma? Det får framtiden utvisa. För som sagt – tycke och smak är olika. Det vet Tyra bäst!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *