Trapporna var svåra, och här är de rätta svaren

Centrumtrappan kanske var den lättaste av trapporna, annars stötte många av frågorna på problem.
Bildrebusjakten1 maj 2021 kl 04.08

April månads bildrebusjakt var inte helt enkel heller. Åter igen var alla lösarna väldigt duktiga. Men svaren varierar lite ändå, när man summerar alla trappsteg så har ingen kommit fram till exakt den siffra som vi tänkt oss, men de flesta är ju mycket nära. Vi har utsett två resultat som får ett mejl med en utslagsfråga. Till slut ska vi nog kunna kora en vinnare som får ett presentkort på 1000 kr.

Denna månad blir det lättare, idel kända byggnader och platser. Vi släpper tävlingen i morgon.

  1. Smultronställe. Med det menade vi att kvarteret ovanför trappan heter Smultronstället. Bakom fotografen ligger Svedjevägen (bränd mark) och nedanför trappan ligger Grankottevägen (Ekorrmat).
    Rätt svar: 68 steg.

2. Vandra vidare, skrev vi här. Det är så klart kyrkogården. Till höger bakom kyrkan.
Rätt svar: 13 steg.

3. Vägen till kunskap och hälsa var ledtråden. Trappan ligger vid Källängens skola och leder upp till gymnastikhallen. Rätt svar: 40 steg.

4. Lidingös vänort i Finland heter Lojo och där finns den här långa trappan.
Rätt svar: 61 steg.

5. Denna trappa finns i Torsvik och 40 steg leder dig ner mot stationen. Längst ned finns en stor avsats och därefter 11 steg till. För att ta sig till plattformen behöver man även gå den trappan, hävdade några lösare. Vi godkänner alltså 40 och 51 steg.

6. En ganska okänd trappa ute på Elfvik. Från parkeringsplatsen vid Ellery Beach House ner mot stranden ligger den. Rätt svar: 45 steg.

7. Lidingös längsta trappa? Nej, det finns faktiskt åtminstone en till som är längre. Den spar vi till en annan tävling.
Ett fågelartat förvar är Pelican Storage och gården är Sturegården, alltså vid Södra Kungsvägen. 
Lite lurigt att räkna stegen, eftersom det högst upp finns tre steg som leder nedåt också. Rätt svar: 84 eller 87 steg.

8. Högst upp ligger Bergshamra, som Gustaf Dalén lät anlägga för att arbetarna på AGA skulle ha närmare till jobbet. Rätt svar: 77 steg.

9. Lidingö centrum. Här upp låg biblioteket till för ett par år sedan. Planen är att den lokalen ska upplåtas för en eller två restauranger.
Rätt svar: 21 steg.

10. Lite undanskymt i Högberga. Det går en stig från Villa Högudden till Sjöstigen och där finns trappor som byttes ut på initiativ av Högberga-Breviks villaägareförening för några år sedan. Rätt svar: 14 steg.

11. Tillbaka i centrum och trappan på sidan av stadshuset (leder till restaurangen Pocket by Pontus). Rätt svar: 27 steg

Dags att summera. Vi hade tänkt 490 steg. Det är det ingen som har fått. De tre stegen nedåt i trappa 7 skulle ge 493 steg som rätt svar. Och det var precis vad Mona och Björn Engdahl hade svarat. Men så hade vi de 11 stegen vid Torsviks station skulle kunna ge 501 eller 504 steg totalt och man blir ändå godkänd. Och se där! Vi har en vinnare till; Magnus och Margaretha Anderberg hade räknat ut 501 steg.

Väldigt nära kom Maria Ekvall och Urban Göransson båda med 503 steg, men Maria räknade Elfvik som 55 steg, det finns en trappa på 10 steg längre bort, men den skulle inte räknas, stod det i beskrivningen. Urban räknade trappa 7 som 86 steg.

Stor heder till Kerstin Nylander som fick fram 491 steg, räknade 87 steg i trappa 7 men 75 istället för 77 steg i trappa 8, alltså mycket nära rätt summa, med en siffra fel.

De två "vinnarna" (som tidigare vunnit var sin tävling) kommer att få en utslagsfråga via mejl. Närmast vinner.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *