Tråkig nyhet: Radio Lidingö upphör!

Lidingö3 juni 2022 kl 05.023

Radio Lidingös sändningar över FM 97,8 kommer att upphöra i samband med årsskiftet 2022/23.

Radion fortsätter dock att sända såväl musikslingan som repriser av uppskattade program från de senaste åren fram till och med den 31 december i år. Alla programmen aviseras på vår programtablå www.radiolidingo.se och på Lidingö Nyheter varje måndag.

Radio Lidingö har varit verksam sedan starten 1987 och har sålunda sänt radio i 35 år utan avbrott.

Vi som har drivit denna närradio vet att den är mycket populär och har många tacksamma lyssnare och flera populära programledare. Vår musikslinga är helt unik med sin helt slumpmässiga blandning av alla typer av musikstilar. Men radiolyssnandet har snabbt förändrats med poddradio och streamad musik.

En närradioförening behöver även några som tar hand om själva driften av stationen och är beredda att arbeta helt ideellt utan ersättning. Våra ägarföreningar har inte lyckats hitta ett tillräckligt antal personer som är villiga att fortsättningsvis åta sig dessa uppdrag.

När radion startade 1987 fanns ett drygt 20-tal föreningar som skötte stationen både vad gällde program och administration. År 2022 är endast tre föreningar kvar.

Kommentarer

 1. Tråkig nyhet men tekniksprång och nya kanaler gör det svårt för seriös ”broadcasting” på idéell basis. 1972 som utbytesstudent utanför Chicago fick jag ratta en radiostation och tillbaka i Sverige var vi några stycken som hade en batteridriven kassetbandspelare (för språkinlärning) och en hemmabyggd FM-sändare. Frekvensen ställdes in med en ferritkärna i en hemmalindad spole. Räckvidden var ca 500m och placerades i Stadsskogen utanför Uppsala. Efter någon vecka med musiksändningar på kvällstid började Televerkets orangefärgade Volvo Duett att pejla positionen och projektet avslutades.
  Närradionämnden började sin verksamhet 1986 men redan 1976 vara Radio Ryd igång med försök på FM-bandet i Linköping. Vi sände på koaxkabelnätet för radio och TV från en lokal på Ryds Herrgård, Linköping. Det var många tusen studenter som frekvent lyssnade på program från läckande koaxkablar under många år tills sändningstillståndet beviljades.

 2. Ja, det var verkligen en sorglig nyhet! Jag har varit en trogen lyssnare nästan ända från början av Radio Lidingös sändningar. Det varierande utbytet av musik och musikstilar har passat mig alldeles utmärkt, särskilt på bilradion. Som jazzfreak har jag med stor glädje lyssnat på Gert ”Ljudfaderns” Palmcrantz ”Happy Jazz” och Kjell Treslows ”Swingtime”. Jag hoppas att dessa inspelningar kan bevaras på något sätt. Tack för mån ga härliga timmar musik!
  Alex von Yxkull

 3. Detta är oerhört tråkigt! Jag har gjort program på Radio Lidingö 97,8 i många år, bl.a. ”Jukeboxen”, ”Givakt”, ””Mötet”, m.fl. Just nu gör jag ”Country *
  Cookin´” på torsdagar kl. 11,00 och ”Go´morron Lidingö” på fredagar kl. 7,00.
  Och det kommer jag att fortsätta med ”ända in i kaklet”, d.v.s. året ut.
  Radio Lidingö har varit en viktig bit av mitt liv i många år. Jag kommer att sakna alla mina lyssnare, medarbetare och inte minst alla dom gäster – kända och okända – som varit med i mina program.
  ”But the show must go on…”. Kanske hörs vi någon annanstans.
  Tack för många trevliga år på Radio Lidingö 97,8!
  /Göran Geson

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *