Tråkig nyhet: Radio Lidingö upphör!

Lidingö3 juni 2022 kl 05.0212

Radio Lidingös sändningar över FM 97,8 kommer att upphöra i samband med årsskiftet 2022/23.

Radion fortsätter dock att sända såväl musikslingan som repriser av uppskattade program från de senaste åren fram till och med den 31 december i år. Alla programmen aviseras på vår programtablå www.radiolidingo.se och på Lidingö Nyheter varje måndag.

Radio Lidingö har varit verksam sedan starten 1987 och har sålunda sänt radio i 35 år utan avbrott.

Vi som har drivit denna närradio vet att den är mycket populär och har många tacksamma lyssnare och flera populära programledare. Vår musikslinga är helt unik med sin helt slumpmässiga blandning av alla typer av musikstilar. Men radiolyssnandet har snabbt förändrats med poddradio och streamad musik.

En närradioförening behöver även några som tar hand om själva driften av stationen och är beredda att arbeta helt ideellt utan ersättning. Våra ägarföreningar har inte lyckats hitta ett tillräckligt antal personer som är villiga att fortsättningsvis åta sig dessa uppdrag.

När radion startade 1987 fanns ett drygt 20-tal föreningar som skötte stationen både vad gällde program och administration. År 2022 är endast tre föreningar kvar.

Kommentarer

 1. Tråkig nyhet men tekniksprång och nya kanaler gör det svårt för seriös ”broadcasting” på idéell basis. 1972 som utbytesstudent utanför Chicago fick jag ratta en radiostation och tillbaka i Sverige var vi några stycken som hade en batteridriven kassetbandspelare (för språkinlärning) och en hemmabyggd FM-sändare. Frekvensen ställdes in med en ferritkärna i en hemmalindad spole. Räckvidden var ca 500m och placerades i Stadsskogen utanför Uppsala. Efter någon vecka med musiksändningar på kvällstid började Televerkets orangefärgade Volvo Duett att pejla positionen och projektet avslutades.
  Närradionämnden började sin verksamhet 1986 men redan 1976 vara Radio Ryd igång med försök på FM-bandet i Linköping. Vi sände på koaxkabelnätet för radio och TV från en lokal på Ryds Herrgård, Linköping. Det var många tusen studenter som frekvent lyssnade på program från läckande koaxkablar under många år tills sändningstillståndet beviljades.

 2. Ja, det var verkligen en sorglig nyhet! Jag har varit en trogen lyssnare nästan ända från början av Radio Lidingös sändningar. Det varierande utbytet av musik och musikstilar har passat mig alldeles utmärkt, särskilt på bilradion. Som jazzfreak har jag med stor glädje lyssnat på Gert ”Ljudfaderns” Palmcrantz ”Happy Jazz” och Kjell Treslows ”Swingtime”. Jag hoppas att dessa inspelningar kan bevaras på något sätt. Tack för mån ga härliga timmar musik!
  Alex von Yxkull

 3. Detta är oerhört tråkigt! Jag har gjort program på Radio Lidingö 97,8 i många år, bl.a. ”Jukeboxen”, ”Givakt”, ””Mötet”, m.fl. Just nu gör jag ”Country *
  Cookin´” på torsdagar kl. 11,00 och ”Go´morron Lidingö” på fredagar kl. 7,00.
  Och det kommer jag att fortsätta med ”ända in i kaklet”, d.v.s. året ut.
  Radio Lidingö har varit en viktig bit av mitt liv i många år. Jag kommer att sakna alla mina lyssnare, medarbetare och inte minst alla dom gäster – kända och okända – som varit med i mina program.
  ”But the show must go on…”. Kanske hörs vi någon annanstans.
  Tack för många trevliga år på Radio Lidingö 97,8!
  /Göran Geson

 4. Mkt. tråkigt har lyssnat på er i många år.
  Radio typ som gamla melodiradion, gillar det.
  Jokkmokks Jocke blandat med Led Zeppelin, gillar att inte veta vad som spelas /kommer som nästa låt + en massa bra Jazz o popprogram och minimalt med reklam ( men förstår att det varit tufft för er).
  Tråkigt.
  Önskar er en bra sommar…..

  Häls.
  Kjell

 5. Löjligt och befängt, men jag fick en större chock när beskedet om Radio Lidingös nedläggning kom, än när Putin och Kommunistryssland överföll Ukraina. Radio Lidingö har varit en självklar del av mitt liv sedan ett decennium tillbaka, även om jag själv inte ens bor på Lidingö.
  Det blir ett stort tomrum. Tack för den här tiden och för alla supertrevliga programledare och den härliga musiken.

  Michael

 6. Trist nyhet. Jag bor på Söder men lyssnar dagligen på RL. Bra musikblandning som passar mig, med mkt jazz å blues. Hoppas föreningslivet på Lidingö antar utmaningen å räddar RL. Starta en ekonomisk stödförening för Radio Lidingö… pengar finns ju i stugorna!

 7. Radio Lidingö är en helt unik radiokanal som jag inte riktigt vet vad den skall ersättas med. Den har varit ett utmärkt stöd under långa arbetsdagar, och inte minst senare år under pandemin som ett sällskap i isoleringen i hemmet.
  Happy Jazz har alltid varit en underbar inledning av helgen med skön avkopplande musik med Gert som en programledare som påminner mig om ”Smokerings” dagar.
  Tack för allt och jag hoppas fortfarande att ni skall hitta en lösning att driva kanalen vidare.

 8. Upptäckte precis nu att ni lagt ner när jag försökte tune:a in. Har njutit av radio lidingö sen vi upptäckte er för 5 år sedan, golvad av orginaliteten å er otrolig fingertoppkänsla med låtvalen. Ojämförbara och det är med stor sorg jag tar emot denna nyhet ❤️ Tack från botten av mig för att jag fick ta emot

 9. Jag brukar säga till släkt, vänner och bekanter att min upplevelse att det är den enda radiokanal i Sverige som är värd namnet. Vilken förlust!

 10. Va´ ledsen jag blir! Är ofta bortrest men när jag är i Stockholm (Gärdet) lyssnar jag alltid på Radio Lidingö. Tänkte ratta in den igår kväll men det bara brusade. Då anade jag oråd. Nu har jag googlat och förstått att Radio Lidingö är död. All den fina jazz som jag njutit där som den genuina jazz-fan jag är. Ett stort tomrum har uppstått i etern. Jag instämmer med tidigare kommentatorer: En stor förlust! Vad skall man nu lyssna på?! Sorg! Saknad!

  Tack Gert Palmcrantz, Gert Treslow och alla andra tappra medarbetare framför och bakom mikrofonerna.

 11. Till det nya Radio Lidingö musikradion
  Jag har i många år , fram tills 2022 då musikradion upphörde, alltid med stor glädje lyssnat och även ibland bidragit till föreningen.
  Nu med stor glädje fick jag höra, att musiken startar igen på 97,8 Fredag, Lördag och söndag em. Inte en enda gång har jag fått n programmet, däremot reklamen och musikslingan! Tacksam för förklaring
  Mvh Ulla-Marie Rothfeldt

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *