Döms i tingsrätten till skadestånd och skyddstillsyn

Lidingö23 november 2022 kl 03.35

I januari skedde en trafikolycka på Kyrkvägen. Det kunde Lidingö Nyheter berätta om tidigare i år. En bil med en barnfamilj som stod stilla vid rödljus blev påkörd av en annan bil bakifrån i hög hastighet.

Polisen genomförde en nykterhetskontroll på föraren till bilen som körde in i den andra bilen. Föraren blåste positivt och blev därför misstänkt för rattfylleri och omhändertogs av polisen.

Nu har rättegång i Stockholms tingsrätt hållits och dom meddelats. Mannen som körde på bilen med barnfamiljen är en 77-årig man från Lidingö. Han dömdes för olovlig körning och grovt rattfylleri till skyddstillsyn och skadestånd (till försäkringsbolaget) på 43 000 kr.

Alkoholtestet visade att gärningsmannen hade 0,64 mg/liter i utandningsluften. Att han döms för olovlig körning har att göra med att han haft en stroke och därför belagts med körförbud. Han säger själv att han inte minns mycket från olyckan, varför han satte sig i bilen eller vart han hade tänkt att åka. Han erkänner brott.

Den här typen av brott renderar i allmänhet till fängelse i minst två månader, men med tanke på gärningsmannens höga ålder så omvandlades straffet till skyddstillsyn. Han kommer nu att genomgå vård och behandling för sitt alkoholmissbruk och det är något han ställer sig positiv till. Gärningsmannen förekommer sedan tidigare i belastningsregistret under fem avsnitt.

Domen kan komma att överklagas till hovrätten, det ska i så fall ske senast den 13 december.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *