
På lördag vid 13.-tiden skedde en kraftig trafikolycka på Stockholmsvägen vid gamla tågstallarna, strax bredvid Kvarnen. Två bilar kolliderade av okänd anledning. Polis och bärgare kom till platsen.
På lördag vid 13.-tiden skedde en kraftig trafikolycka på Stockholmsvägen vid gamla tågstallarna, strax bredvid Kvarnen. Två bilar kolliderade av okänd anledning. Polis och bärgare kom till platsen.
Olyckan måste ha hänt mer än en timme tidigare för då jag kom dit vid 13-tiden hade polis väntat i över en timme på bärgningsbilen. Under den tiden var det stopp på busstrafik och biltrafik. Orsaken var att avståndet mellan bilarna inte räckte till för att bussarna skulle kunna passera.
Brandförsvaret var på plats men vägrade enligt polisen att flytta på bilarna. Det hade bara behövts att baxa den ena en halvmeter åt sidan för polisen var klar med sina anteckningar. Förmodligen har brandförsvaret blivit handlingsförlamade av risken för kortslutning och brand i miljövänliga bilar.
Då skulle naturligtvis polisbefälet tagit beslut att med handkraft baxa bilen en halvmeter. Risken för brand var obefintlig och brandförsvaret stod ju där med full utrustning ! Jag blir förskräckt då jag ser att polisen inte längre löser problem utan istället står med rapportblocket. Det var en bagatellartad olycka utan personskador visserligen med stora materiella skador. Nu blev det stora insatser av polisbilar, brandbilar och ambulanser och stora trafikstörningar. Detta är missbruk av samhällets resurser !
Hej Anders.
Tack för ditt mail med dina synpunkter.
Jag förstår att det kan vara frustrerande att vänta länge på en olycksplats medan räddningstjänst och andra tar hand om skadade och avhjälper olyckan.
I det här fallet rör händelsen en frontalkrock på en 50-sträcka med två fordon samt tre personer inblandade, varav en fick föras till sjukhus med ambulans. Storstockholms brandförsvar var snabbt på plats och fixerade nacken på patienten innan sjukvårdens ankomst. Vårt samarbete med sjukvård och polis är ett bra exempel på hur vi arbetar gränsöverskridande.
Vid den här händelsen var de inblandade bilarna så demolerade att de inte kunde flyttas manuellt. Att flytta skadade bilar med rep/vajer med brandförsvarets fordon är inte något vi får eller har utbildning att göra. Vilken bränsletyp bilarna använde sig av hade alltså ingen inverkan på beslutet. Att brandmännen initialt bär skyddsutrustning är en åtgärd som vidtas för att på ett säkert sätt ha möjlighet att rädda liv på människor som t.ex. är fastklämda. När eventuellt hot är avvärjt kan skyddsnivån trappas ned. I det här fallet gjordes bedömningen att det inte förelåg risk för brand.
Att räddningsledaren tar beslut om helavstängning för att skydda arbetande personal/individer på olycksplats är något som alltid görs om behov föreligger. När platsen gjorts säker är räddningsledaren mån om att möjliggöra öppnande för trafik, självklart med bärgningspersonalens kommande arbete samt säkerhet i åtanke. Platsen var avstängd i cirka 60 minuter och Lidingös enheter var på plats mellan 11:33- 12:12.
Jag hoppas att jag genom detta har kunnat förmedla en tydligare bild av händelsen och olika faktorer som ligger till grund för vårt agerande.
Med vänlig hälsning
Björn Westerdahl, tillförordnad kommunikationschef, Storstockholms brandförsvar