
Vi ses numera sällan vid matbordet. Restaurangen på Hiertagården är stängd sedan länge. Istället får man pricka för på en beställningslista vilka dagar i veckan man vill ha maten serverad i en matkasse som ställs utanför dörren. Visst – det är enkelt och rationellt. Dagens rätt är varierad från grekiska ungsbakade paprikor med köttfärsfyllning, tzatziki och bröd. Dessert dessutom; ugnsbakade päron med grädde.
Ja, visst är det så man blir lite sugan vid bara tanken. För att inte tala om fiskgryta med aioli och mjukt bröd – och så mjuk kaka med grädde till efterrätt. ” Värm på spis i kastrull eller ugn 135 grader 25 minuter – Micro är lättast”. Visst är det så. Och hela härligheten kommer i engångsförpackningar som ska sorteras – papp och plast. ”Har ni någon fråga är det bara att ringa 08 – 731 59 10. Mvh köket Cayenne catering.”
Dagarna går, kassen med mat står prydligt utanför min dörr de dagar jag prickat för på listan. När maten levereras plingelingar det på dörrklockan. Då är klockan cirka 12.30. Jag kan alltså äta maten som lunch eller middag – helt enkelt smart! Men ändå är det lätt att tappa aptiten! Hur det nu kan komma sig….
Här kommer den mer svåråtkomliga ingrediensen in i bilden - den mänskliga faktorn! För några dagar sedan blev vi tre grannar inbjudna till middag av vår väninna Sylva på fjärde våningen i 10:an. Eftersom vi är som en enda ”stor familj” vågar vi sitta vid samma bord och om aftonen slinker vi ner till TV-rummet för att där kunna känna samhörighet mitt i coronans tidevarv. Alltså; vi tackade för inbjudan, men med en viss oro.
Det är nämligen så att Sylva är blind på ena ögat – eller halvblind som hon själv uttrycker saken. Det är inte alltid lätt at se vad som finns på tallriken och var glaset ska stå. Nu är det också så att Sylva inte gärna tar emot hjälp – ”kan själv” är hennes slogan. ”Allt går – det tar bara lite längre tid” myntade min farfar Fredrik Ljungström och i detta ordspråk instämmer Sylva, tror jag. I vilket fall helst är Sylva en envis typ, med den äran.

Jag frågade henne om hur hon går tillväga vid planeringen och får veta att ett recept alltid är bra att ha till hands. Som den här dagen då vi fick en stekt kyckling med mandel, russin och vitt vin i grytan. – Skulle någon ingrediens fattas kan man säkert ersätta det med något annat passande, förklarar Sylva och på det sättet variera smaken, få den lite mer personlig.
Nu var det så att det fattades ris! Kunde man ta potatis istället? Nej! Det måste vara ris! En nödsignal gick ut till omgivningen. Vi stod på huvudet i våra kökslådor för att hitta det rätta riset, för här dög det inte med vad som helst. Så kan det också vara – jag lyckades finna en burk med ris, utan etikett och namn. Men – det dög! Hurra!!!
Ja, ni ser – spänningen var på topp. Vi kände doften av den goda grytan redan i trapphuset och fulla av förväntan gjorde vi entré – Gullan, Kiki och så undertecknad. Vi möts av ett vackert dukat bord där Gullans medhavda lilla blomma passade in perfekt. Så fint, så välkomnande, så härligt personligt så – ja helt enkelt underbart att få uppleva en måltid skapad av en djärv tjej med god smak.

Varför berättar jag allt det här för er? Jo, för att peppa upp er inför Måltidens Dag den 15 oktober. Med Sylva som ett strålande exempel vill jag poängtera att det är den mänskliga faktorn som faktiskt betyder allt! Omtänksamhet, vänlighet och ett varmt välkomnande står inte skrivet i receptet men utan de ingredienserna faller den goda smaken platt till marken. Det gäller i alla lägen – på finkrogen, i skolmatsalen och i de äldres matsalar runt om i landet.
Måltidens Dag har vi firat i ca 30 år – men den har aldrig fått sin plats i almanackan! Där finns kanelbullar och annat godis, men - inte Måltiden. Kanske för att det är svårare att skapa en Måltid än att baka en kanelbulle – vad vet jag!
”Måltidens Dag – alltid tredje torsdagen i oktober och alltid med årets soppa på bordet.”
Det är den gyllene regeln som matakademierna följer, och vi med dem. Med Carl Jan Granqvist i spetsen drar vi så en lans för den goda enkelheten och idérikedomen som dagen bjuder på.
Så – in i soppköket och fantisera, improvisera, smaka av och låt oss bli förförda av den goda soppan. Duka smart och baka ett bra bröd.
Men, först av allt – tvätta händerna och håll avståndet när det går!
Vi hörs!
Hoppas Inger Grimlund
P.S. Gå in på Måltidens Dag 2020 där finns receptet på Kryddig linssoppa för 10, 25, 100 portioner. D.S.
Tävling "Lidingösoppan"
Skicka in ett recept på den soppa som är din favorit. Gärna en bild också, senast den 8 oktober, så publicerar vi det bästa eller de bästa recepten här på Måltidens Dag den 15 oktober. Den vinnande soppan kommer att diplomeras som årets "Lidingösoppa". Skicka in ditt bidrag till: info@lidingonyheter.se.
Vi lottar också ut tio ex av Inger Grimlunds bok På väg, bland de inkomna förslagen.
