Tips inför helgen från polisen

Lidingö13 maj 2021 kl 05.042

Efter en lång tid med väldigt få inbrott i bostäder ser polisen nu en viss ökning. Inbrotten brukar generellt sätt öka i maj och juni varför Lidingös områdespolis Pontus Enbom nu befarar en ökning även fortsättningsvis. 

– Var noga med att ni följer och sprider metoden grannsamverkan för att den ska ge önskad effekt, säger han.

Här är några av tipsen:

 • Var allmänt vaksam 
 • Meddela grannar och/eller kontaktombud om du reser bort
 • Förvara värdesaker och värdehandlingar säkert (värdeskåp)
 • Skaffa dig kunskap om hur du skyddar dig (se över det mekaniska skyddet av din bostad och komplettera med larm och dna-märkning)

En oroande utveckling är att det den senaste veckan varit tre inbrott nattetid på Belevägen, Älgvägen och Canadastigen. Det här är ett tillvägagångssätt som polisen inte sett tidigare där gärningspersonen vid de båda tillfällena verkar ha tagit sig in via ett öppet fönster eller altandörr på nedervåningen nattetid, runt 01.00–03.00 när de som bott i huset gått och lagt sig. Polisens nattpatrull bevakar nu det aktuella området extra nog.

Pontus enbom ber allmänheten att vara särskilt vaksam på personer som rör sig i området sent på kvällen/natten och har ett avvikande beteende.

Fler tips för att skydda dig mot inbrott:

 • Var noga med att låsa alla dörrar till din bostad när du går och lägger dig.
 • Använd larm även på natten om du har möjlighet till det.
 • Lämna inte några fönster öppna när du går och lägger dig.
 • Montera gärna utvändig belysning med rörelsedetektorer. 
 • Ring 112 vid misstanke om pågående brott.

Läs mer på Samverkan mot brott

Kommentarer

 1. https://www.lidingonyheter.se/polisens-information-och-trygghetsundersokning/

  Varken kommun eller polis har kommenterat min kritik av polisens information. Den är vinklad för att lägga allt ansvar på Lidingöborna istället för att sätta in kraften på att förhindra och klara upp brott. Detta utskick fortsätter att visa hur polisen döljer brottslighet som är pinsam också för politiker och kommunledning. Jag hade tänkt att vänta med min information men polisens utskick har förändrat läget drastiskt.

  Kommunen har stora bekymmer med stölder på äldreboenden. Kritiken har också varit hård mot omorganisationen av hemtjänsten. Nu finns det starka indikationer att de tre brotten inte är några vanliga inbrott. Det är upprörande att kommunpolisen trots det ger intrycket att det handlar om vanliga inbrott och han lämnar generella instruktioner. Omorganisationen av hemtjänsten har ytterligare ökat antalet besök och antalet besökare från hemtjänsten. Det har bäddat för dagens situation som är uppenbar. Det syns ett tydligt samband och förberedelse/planering av brotten liksom tidpunkten då gamla sover som bäst.

  I det läget skulle polisen ha satsat all kraft på att genast utreda och begränsa antalet tänkbara gärningsmän och sätta in förhör och dold, riktad spaning. Istället går man ut allmänt och förklarar att polisens nattpatrull i fortsättningen skall bevaka området och att allmänheten skall vara uppmärksamma på ”personer som rör sig i området sent på kvällen/natten och har avvikande beteende.”
  Detta är klippt från generella råd som inte har något alls att göra med dessa tre brott utan bara gynnar gärningsmännen. Naturligtvis kommer då brotten att ske i andra områden om inte polisen griper och sätter stopp.

  Det var ett osmart misstag att gå ut med informationen på detta sätt. Nyttan med SMS-utskicken är ytterst tveksam och kanske t.o.m. motverkar syftet. I dagarna friges villkorligt 32-åringen som under 10 år är vår värsting beträffande bostadsinbrott. Storklottraren MORK:s klotter i 10 år har upphört men polisen hemlighåller orsaken. Kommunen håller tyst om de utlovade skadeståndskraven också beträffande de saboterade träden nedanför Ravinen 22 . Lyxbilar och båtmotorer försvinner och företag drabbas av stölder för stora belopp men de blir nästan aldrig uppklarade utan blir bara statistik. Ellery Beach House drabbades av tillgrepp av tre ouppackade vattenskotrar som kanske kostar 150.000 styck !

  Som förväntat fick våra lokalpolitiker bakslag både på bevakningskameror och områdespoliser. Nu är läget så illa att kommunen borde köpa in proffsiga utredare för att klara upp brotten som polisen inte satsar på.

 2. Min 92-åriga mamma var en av dem som drabbades av inbrotten som nämns i artikeln. Det var andra gången inom en 11 månaders period som hon drabbats av inbrott. Vid båda tillfällena blev hon väckt av oljud och ertappar vid första tillfället tjuven och vid andra tillfället hinner de iväg. Vid andra tillfället faller hon i trappan och får ett ordentligt blåmärke. För två år sedan blev hon pålurad en takrenovering som kostade henne ett betydande belopp. När jag växte upp i huset hon bor i hade vi aldrig ytterdörren låst och nyckeln sittandes kvar i den olåsta bilen. Det är onekligen andra tider nu. Vi har vidtagit åtgärder utifrån att min mamma inte har någon hjälp att vänta från samhället vad gäller skydd mot brott och bedrägerier.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *