
Vi har ett stort ansvar här på Lidingö – det är att göra den unga generationen nyfiken på Gustaf Dalén – en fantastisk uppfinnare som fick hela Lidingö att blomstra. Innovationsföretaget AGA gör så gott de kan och kom nyligen ut med boken ”AGA:s uppfinningar under ett sekel”. En grupp på nio personer har inventerat över 2 000 uppfinningar med många tusen patent över hela världen och skrivit den här unika boken.
Gustaf Dalén skapade också en innovationsanda på AGA.

– Ja, AGA var Lidingö, säger Jan Melander när han öppnar dörren till sitt Café. Och här kan man verkligen tala om innovationer! En glasskiosk vid Larsbergsbryggan, vem skulle tro att det kunde bli verklighet. Men det blev det! Numera är här en träffpunkt för både hundägare, sjöfarare och promenerande pensionärer. Det är säkert vibbar från AGA:s glansperiod som gett Jan Melander och hans familj modet att nu, i kalla förvintern, hålla öppet då och då, för att bjuda sjöfararna till andra sidan en kopp kaffe eller en tallrik varm, mustig soppa.

Jag lovar – det hade Gustaf gillat. Jag tror också att han med förtjusning skulle uppskattat de fina teckningarna som i dag dekorerar väggen i kioskens väntrum. Visserligen var Gustaf blind, men jag är säker på att guiden Matilda Fundin med några få ord skulle kunna ge Gustaf en bra bild av teckningarna, signerade Nuria Arnberg. Nu mitt i Kulturveckan måste naturligtvis något hända i god uppfinnaranda och så är också fallet.
I programmet står att läsa: Kom till Dalénum glassbar & Café vid Larsbergs Brygga. Tillverka din egen fyr och lär känna den fantastiska uppfinnaren Gustaf Dalén som fyller 150 år. Ingen kostnad, men ta med en tom toapappersrulle! När: Lördag 16 och söndag 17 mellan 12.00 och 15.00. Var: Dalénum glassbar & Café. Föranmälan till info@lidingoglass.se

Gustaf Dalén växte upp på ett lantbruk vilket präglade hans tidigare uppfinningar. Som 13-åring tillverkade han en väckningsanordning som tände en gaslampa, värmde kaffe (han var tidig kaffeälskare) och vid lämplig tidpunkt väckte honom med skrammel! Inte bara skrammel väckte Gustafs intresse utan också ljus! Den första riktiga fyren, dvs ett sjömärke med någon form av ljuskälla brukar visserligen tillskrivas ”Pharos” utanför Alexandria i Egypten från år 285 före Kristus. Men ändå! Här kliver Gustaf fram och hittar en metod att skapa blinkande fyrljus! Den första klippapparaten monteras på Gåsfetens fyr utanför Ronneby i april 1906.
Söder om Lidingö på Fjäderholmarna kan vi se den blinkande fyren Libertus som minner oss om AGA och den tid som var. Den tändes 1931 och är i dag med sin blinkande klippapparat ett kulturminne; Lyshöjd 6 m. Färg vit. Tornets höjd 7 meter. Lysvidd 5 nautiska mil.

Vill du vara med och leka? Tillverka din egen fyr! På arbetsbordet dukas det upp arbetsmaterial; glödlampa 1,5 V, lamphållare, 2 st AA batterier med batterihållare, sladdar och teip, papper, sax och toarulle. Och så till sist färg och kritor att dekorera fyren med. Sedan är det bara att följa i Gustaf spår. Chansen finns här – en uppfinnarworkshop för barn 7–9 år. Eller mer.
– Ja, jag vill också vara med och leka!

Tyvärr tog man inte chansen/möjligheten att utforma det kommande höghuset vid Dalenum som en fyr. Tänk ett högt, kanske runt vitt höghus med ett brett rött band runt om och svart överdel – varför inte med en roterande bar/restaurang på toppen. Ett minnesmärke över Gustaf Dalén och ett lysande (!) landmärke för Lidingö. Tillsammans med en arkitekt presenterade jag idén, men fick till svar av den dåvarande politiske ledaren att, –”Det är JM som äger marken och bestämmer hur dom ska bygga”. Jag försökte betona begreppen ”Minnesmonument och landmärke”… och att politiker visst har möjligheter att leverera en krav-/önskelista inför en så betydande huskropp. Men har man inga visioner och idéer, då blir det lite slätstruket. Nu blir det en hög byggnad, förvisso ett annorlunda hus, men som mest påminner om en stor avlång grankotte. Tyvärr har man mage att kalla byggnaden för ”Fyrhuset”… Känns bara larvigt och pinsamt, men blir säkert helt OK att bo i.
Tack Inger för ännu en lysande krönika om aktiviteter på Lidingö.
Den 30 november föddes Gustaf Dalén för 150 år sedan. Gustaf Dalén hade följande skrivning kring uppgiften för ett industriföretag. ”Lös kundernas problem. Ge dem möjlighet till ökad lönsamhet, säkerhet och kvalitet i sin verksamhet. Hjälp dem att införa ny, bättre teknik”. Lika aktuellt år 2019 som år 1919.
Boken om AGAs uppfinningar kan beställas hos Hans Almqvist, GDM-gruppen, HAcreatec@aol.com, tfn 070 2260648. Vill du också komma med i gruppen Gustaf Dalén Memorial är Hans rätt kontaktperson.
Den 30 november är det 150 år sedan Gustaf Dalén föddes. Dagen till ära kommer fyren Libertus på Fjäderholmarna ”återtändas” med AGA-ljus och en laserstråle kommer också lysa upp himlen från fyren och riktas mot/över AGA/Dalenum. Detta sker lördag den 30 november kl 16. En bra plats att se detta är på Kajen utanför Dalenum. Om det inte är dimma men med Gustaf Daléns ledord ”Var Optimist” så kan vi nog räkna med att det blir vackert väder. Väl mött!!
Med vänlig hälsning,
Göran Dalén
Har varit i kontakt med Fyrvännerna angående museum om Gustaf Dalen på Lidingö.
Vilken infart till Lidingö om höghuset fått ett Dalen-museum på toppen.
Det borde Lidingö stad ha krävt för att JM skulle få bygga.
Trist att kulturen är så undervärderad på Lidingö.
Hade vi inte Millesgården skulle knappast några turister hitta hit