Ta in medlare mellan Lidingö Stad och SL

Debatt10 januari 2024 kl 04.353

Få Lidingöbor har undgått Lidingö Stads konflikt med SL och den mediala pajkastning som pågått sedan december mellan Lidingös politiker och SL:s tjänstemän.

Lösningen på problemet kommer att uppstå när tjänstemän från Lidingö Stad och tjänstemän från SL sätter sig runt samma bord och för ett konstruktivt samtal. Det kommer inte att presenteras en lösning i någon debattartikel. Medan konflikten pågår finns det risk för ytterligare förseningar och merkostnader. Man borde ta in en oberoende medlare för att få ett slut på konflikten.

– Jag undrar varför man inte tog in en medlare redan i höstas, kommenterar Gabor Sebastiani, gruppledare Centerpartiet.

Nu tvistar man egentligen om vem som ska bära merkostnader som har uppstått till följd av förseningar och avvikelser i projektet. Sedan maj har Lidingös tjänstemän flaggat för en risk kring dialogen med SL. Problemet identifierades alltså för minst åtta månader sedan.

Under projektets gång har det uppstått ändringar. Efter att parterna enades i ett avtal har staden gjort ändringar och till en del upphandlat något annat än det man ursprungligen enats om. Stadens tjänstemän menar att detta har skett i samtycke med SL. Ändringar i projektet har till synes drivits igenom av Lidingö utan tydlig överenskommelse om hur ändringarnas konsekvenser ska hanteras.

– Jag är helt övertygad om att Lidingös tjänstemän och politiker har ansträngt sig för att hålla kostnaderna nere och att det inte är illvilja som ligger bakom konflikten utan en ren välmening, fortsätter Gabor Sebastiani.

Rent politiskt är det dags att visa ett ansvarstagande ledarskap och försöka etablera en konstruktiv dialog, kanske med hjälp av tredje part som kan medla. En snabb lösning är viktigare än att hitta rätt syndabock. Lidingöborna vill kunna åka Lidingöbanan. Om Lidingöborna betalar merkostnaderna via kommunalskatten eller regionskatten är en sekundär fråga.

– När vi väl lägger detta bakom oss är det också viktigt att ta fasta på lärdomar kring hur vi undviker liknande händelser i framtiden, avslutar Gabor Sebastiani.

En medial konflikt mellan två skattefinansierade organisationer är det sista skattebetalarna önskar sig. Varje dag konflikten pågår kastar vi skattepengar i sjön. Det är inte ett effektivt ledarskap.

Gabor Sebasiani
Gruppledare Centerpartiet, Lidingö

Kommentarer

 1. Det ser ut som att Lidingö stad rekryterar en projektledare som är flexibel och lyhörd till detta projekt. Det är ju ett bra steg att ha en utpekad person som har till ansvar att driva frågan.

  Önskar gärna en tidplan på när vi som finansierar Lidingöbanan också kan tänkas kunna åka Ropsten gåshaga igen.

 2. Jag tycker att ett skadestånd ska ges till alla som varit beroende av detta . Dessutom hur galet trångt det varit på bussar är omänskligt och osunt Speciellt dessa tider när det går Corona igen och andra sjukdomar.

 3. Hej,

  Mycket intressant att följa dialogen kring frågorna i detta forum.

  Min syn är att vi behöver se mer handlingskraft från Lidingö Stad och det kommunala styret. Som ni skriver så har vi hamnat i försämrad service på Lidingö. Vissa delar är fortfarande bra, men infrastrukturen är försämrats radikalt vid ett flertal tillfällen och utvecklingen styr inte åt rätt håll.

  Ofta leder det till medial pajkastning:
  Afghaner bajsar i trapphus https://petterssonsblogg.se/2021/01/28/moderaterna-gillar-inte-afghaner-som-bajsar-i-trapphus/?amp=1

  Högre arvode för bättre beslut

  https://www.dn.se/sthlm/arvoden-till-lidingopolitiker-hojs-for-att-undvika-daliga-beslut/

  Men också redogörelse för invånarnas önskemål

  Snabbcykelvägen som byggdes och revs och vår syn på det

  https://www.lidingosidan.se/lidingo/ilskna-kommentarer-om-den-nya-snabbcykelbanan/

  Borttagning av saltsopningen trots högljudda protester från invånarna
  https://www.lidingonyheter.se/manga-vill-ha-sopsaltningen-tillbaka/

  Kantstensprojekt som fullständigt havererar och går långt över tidplan och budget med ändlösa bilköer. Ingen media här men diskussion förts i möten i stadshuset och i facebookgrupp.

  Jag skulle önska se en bättre förståelse från Lidingö stads sida att faktiskt driva invånarnas intressen på ett tydligare sätt.

  Moderaterna har haft majoriteten väldigt länge (alltid?) och en möjlighet att driva en kontinuerlig politik har haft optimala förutsättningar. Ändå hamnar vi i denna typ av sits där det plötsligt uppmärksammas att det saknas kontroll över situationen och utfallet.

  Ofta får jag känslan att det saknas en långsiktig målsättning i att driva frågor som faktiskt förbättrar för invånarna.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *