
Inger Grimlund tar en runda runt Lidingö och provar fikaställen. Kvaliteten och priserna skiljer sig mycket. Men det är inte de vanliga ställena hon "fikar" efter, det är de lite udda som hon har hittat.
Min längtan efter en kopp kaffe kan drabba mig i de mest oväntade situationer. Problemet är att jag inte gärna dricker kaffe i min ensamhet. Nej, jag vill ha sällskap, någon att prata med eller några att titta på medan jag njuter den goda, uppiggande drycken. Vi har ju flera toppenbra konditorier här på ön – Gateau, Princess och Lidingö Bröd & Patisseri ligger alla nära mig och med gångavstånd från varandra, så visst hittar jag dit! Naturligtvis kostar det en slant, runt 28 kronor ungefär. Sedan beror det också på om du vill ha något mer raffinerat som en cappuccino eller kaffe latte då kan priset stiga upp till 40–45 kronor!

Roligare ändå är att leta upp udda ställen och där lära känna nya miljöer med kaffe på menyn. Vad sägs om att ta vägen mot Lidingö kyrka och sedan ner mot Kyrkviken där Kaptensstugan ligger inbäddad i grönt. En kopp kaffe och en glad kanelbulle väntar här just på dig medan vågorna kluckar mot strand och kyrkklockorna klämtar för ett gott liv. 28 kr + 28 kr - och då får du ta hur många påtårar du vill ha, lovar Atte den kaffesugna gästen.

Skulle du till äventyrs vara i centrum är Pressbyrån perfekt för en mugg nybryggt kaffe på stående fot. Här månar man om studenter och pensionärer och ger rabatt på 10 kronor! Priset på en stor mugg kaffe blir då 18 kr för en gammal tant som jag, medan min unge vän Martin får punga ut med 28 kr, (nej, han är inte student längre). Så när man ändå är i centrum är det bara att slå sig ner på en bänk och ”kolla läget”. En annan bra sak – har du med dig egen mugg blir det ytterligare 3 kronors rabatt. ”Sparar både pengar och miljö” står det så klokt på skylten.

Kyrkkaffe, kan det vara något för oss vanliga, dödliga? Naturligtvis måste jag provsmaka Ansgarskyrkans kaffe och en nybakad kanelbulle därtill – som jämförelse till det ”kaffe med dopp” jag mumsade i mig i Kaptensstugan. Kalaset på Kafé Ansgar slutade på 40 kr, 25 kr för en liten cappuccino och 15 kr för den nybakade bullen. Någon påtår ingick inte men en kopp ”kaffe-på-maten” fanns tillgängligt för 5 kr. Som grädde på kaffet kan man också få information om alla aktiviteter som Ansgarskyrkan står för – allt från musik, språkcafé och författarkvällar.

Från norra ön – till södra! Jag vill inte missa kaffe med glass! För det var så det blev när jag senast blev kaffesugen. Jag åkte ner till Dalénum och Glasskiosken – Lidingös nya ”Florida”, där de stora fartygen tränger sig fram i aftonsolen vid pass klockan 17. En kopp kaffe här är ett gott komplement till glassen som frestar mig i kyldisken.
– Hur mycket kaffe är det i min mugg? Jag undrar och får
till svar av bossen Jan Melander:
– 244 milliliter! Visst – det fanns rum
med en klick mjuk, aromatisk hasselnötsglass också i min lilla mugg! Vilken
härlig kombination, dessutom – vilket sceneri! Här är det inte svårt att skapa
kontakter, det är bara att fråga: ”Vilken glass mumsar du på?” Eller: ” Vart är
du på väg?”

När vi nu lärt oss att buss 238 kan köra ända till Dalénum är ”Coffee and Cava” ett annat mål för oss kaffeälskare. Här blommar Florida-känslan än mer – menyerna är på engelska och lätt förvirrad försöker jag förstå både det ena och det andra. Hur beställer man? Var får jag sitta med min kaffekopp? Ute – inne? Är det ”self service” eller ”table service”? Till min hjälp kommer servitören Oskar.

Med vänlighet och tålamod löser han alla mina problem – och vi pratar kaffe, kaffebönor, rosteri, läser på förpackningen att här är det bryggkaffe från Långängens gård som serveras. ”Rostat med kärlek 19 aug. 2019” står det med röda bokstäver, och jag tror på varje ord! ”Vi köper utvalda varieter av Bourbon och Pacamara. 60 procent av den totala kaffeskörden är Bourbon som kännetecknas av en ren, ljus och söt profil med citrustoner. 95 procent av kaffet växer långsamt i skugga. Skörden sker en gång per år mellan november och februari. Kvaliteten styrs av jordbrukarnas passion och kompetens i kombination med kunniga plockare, detta skapapar några riktigt underbara och spännande kaffesorter. Profil: Ett fylligt, smakrikt kaffe, inslag av honungtoner, söt chokladkola, mörk cigarr, mycket god eftersmak. Passar till ”Mellanmörkrostat” Espresso, helautomat och brygg.”

Vilken härlig poesi jag riktigt känner den aromatiska doften av nybryggt kaffe. Men som avslutning vill jag tipsa om ”Willy:s fikameny” Det är ju inte sommar jämt, det kan vara regn och kyla i luften – vart ska vi ta vägen då? Jo – till Willy:s! Här i den nyrenoverade förbutiken finns plats att slå sig ner, fixa kaffe ut automaten, ta sig ett wienerbröd och en skvätt mjölk från kylen intill. Det är som att sitta på en teaterscen där allt kan hända – livet är värt att leva så länge man har en kopp gott kaffe att muntra upp sig med. 10 kronor för en fikameny - som sagt: Willy:s tar priset!
Tack för trevliga kåserier, Inger. Det är härligt för oss i förskingringen att få läsa om dina tankar och strövtåg på vår vackra ö.
Vänliga hälsningar
Gunilla Nilsson
Härligt Kåseri. Mitt bästa kaffe är på SL-båten som jag tar varje morgon från Lidingö till Nacka Strand. Bra bryggkaffe med utsikt över vattnet, kan det bli bättre? Jo, det är nämligen gratis. Varje morgon bjuder SL på kaffe och personalen på båten sköter bryggaren mellan biljetter och landstigningar. Så tacksam.