
Denna artikel publicerades strax innan redaktionen mottog beskedet att Sven Gärderud hade avlidit, bara två dagar innan han skulle fylla 100 år.
Sven Gärderud, lidingöbo och en av Lidingöloppets två grundare, fyller 100 år den 29 september 2021!. Sven Gärderud är en symbol för svensk motionsidrott. Genom Lidingöloppet, som han startade tillsammans med Karl Axel Karlberg, har han bidragit till löparintresset och folkhälsan i hela Sverige och till ett terränglopp som har blivit det största i världen.

Här en intervju som vi lånat från Lidingöloppets hemsida:
Din födelsedag har vid flera tillfällen sammanfallit med Lidingö-loppshelgen. Vilka Lidingöloppstraditioner brukar ingå i födelsedagsfirandet?
Jag firade länge min födelsedag genom att promenera ner till målområdet på Grönsta inför 30km-loppets start. Där endast 700 meter av banan återstår finns en bänk som bär mitt namn och från den får jag första parkett till upploppen under hela tävlingsdagen.
Kan ditt liv så här långt liknas vid ett väl utstakat terränglopp där det har funnits god förutsägbarhet för vägen framåt, eller har livet varit mer som en oförutsägbar orientering med många överraskningar utmed vägen?
Lite av båda - jag har alltid arbetat långsiktigt och målinriktat, men livet har ändå präglats av många positiva överraskningar som jag inte hade kunnat förutse. Jag kunde till exempel aldrig ha kunnat drömma om att Lidingöloppet skulle bli så stort som det blev. Det är fantastiskt att varje år följa tusentals löpare på Lidingös terrängspår - det har varit oförväntat men fantastiskt roligt att se arrangemanget växa fram i 57 år.
Vilka tre milstolpar i livet ser du tillbaka på med mest stolthet så här långt?
Även om jag förstår roligheten med "tre milstolpar" när man är Lidingöloppets grundare är det svårt att välja bara tre höjdpunkter i livet - idrotten har fört med sig så mycket glädje. Följande är några av de idrottsprestationer som jag ser tillbaka på med mycket stolthet:
1. Som 19-åring kom jag på tredje plats på senior-SM på 3000 meter hinder med tiden 9:21:2, vilket visade sig vara nytt svenskt juniorrekord (Gunder Hägg hade det gamla på 9:23).
2. Som 19-åring vann jag 3000 meter på Sundbybergs IP (8:41:0).
3. I DN:s stadslopp 1942 vann jag. 1943 hade jag 1:a sträcktid i Slussträckan och laget vann på ny rekordtid.
4. Har orienterat mellan år 1938 och 2014 (och tävlat för tre klubbar MP, IFK Lidingö och Skogsluffarnas OK) och var bland annat 2a på senior-SM år 1942. Har sprungit närmare 2500 orienteringslopp under 75 år.
5. Kom 1940 på 2:a plats på förstasträckan i skidbudkavle.
6. Kom år 1943 2a på SM-budkavlen i orientering.
7. Arrangerade Ungdomspokalen på Lidingö för individer i ålder 12-18 år med en gren per månad (t.ex. friidrott, skidor, orientering, bordtennis, badminton). Omkring 300 ungdomar var med.
8. Har varit ledare i friidrott i 10 år och mottagare av Svensk Friidrotts Guldmedalj.
Genom att jag har bokfört min egen löpträning och vandringar vet jag att jag vid det här laget har avverkat två varv runt ekvatorn (8000 mil)!
Vad är hemligheten bakom ett långt liv? Hur stor roll tror du att idrotten har spelat?
Stor roll - idrott och vandring i skog och mark är den bästa medicinen! Och det hoppas jag att även våra representanter i kommunen noterar och värnar om! Jag har genom året sett många exempel på hur ungas och äldres hälsa har missgynnats på grund av dåliga politiska beslut.
Enligt legenden kom idén till Lidingöloppet efter att Du läst en artikel som efterlyste en löpartävling för "den vanlige löparen". Enligt din erfarenhet, motiveras "den vanlige löparen" av samma saker idag som för 57 år sedan? Fyller Lidingöloppet ett tidlöst syfte för alla generationer?
Historiebeskrivningen stämmer - idén till Lidingöloppet kom år 1965 efter att en artikel i Idrottsbladet, skriven av den legendariske sportjournalisten Sven Lindhagen, efterlyste ett långlopp som liknade Vasaloppet och Tiomila. Min fru Ingrid, som själv var engagerad i IFK Lidingö på 30/40-talet, ställde sig positiv till initiativet, och det gjorde även vår granne Karl-Axel "Kacke" Karlberg, som sedan var med och grundade loppet. Jag var tävlingsledare och sekreterare de första 10 åren och sedan tog lidingöbon Lars-Eric Dahlstedt över rollerna.
Det verkar som att vi genom Lidingöloppet hittade ett tidlöst koncept som lockar deltagare på samma sätt idag som det gjorde från början. En av anledningarna kan vara att arrangemanget är en årlig samlingspunkt för familjer, kollegor och vänner. Behovet av idrottsgemenskap går inte ur tiden.
Vad hoppas du ska hända i svensk motionsidrott inom nästkommande 100 år?
Vad löpning beträffar är situationen bra!
Jag hade nöjet att ha Sven som arbetskollega på AGA och sedermera Bofors i närmare 10 år. Sven inspirerade oss yngre att börja löpträna och vi började delta i AGA:s interna löptävlingar bl.a. Kottla Runt (5km), Långängstafetten och sista milen på Lidingöloppet. Vi startade ett korpstafettlag och tävlade bl.a. i Ågestastafetten med bra resultat. Vi blev ett kanongäng som matchade korplag från hela Lidingö och elitidrottare som råkade vara på Bosön. Jag kan tacka Sven för hans initiativ, för löpningen har hittills hållit mig frisk och kry vilket uppenbarligen också gynnat Sven som blir 100 år! Stort grattis från kollegorna på AGA Aerotronics! Hurra, hurra, hurra!