Storvinster i Gymnastik-EM

Sport17 december 2021 kl 04.122

Gymnastiktruppen Vikingarna är en av Lidingös föreningar med såväl en omfattande breddverksamhet som en elit på hög internationell nivå. Gymnaster från GT Vikingarna utmärkte sig i samband med EM i truppgymnastik som avgjordes i Guimarães i Portugal 1-4 december.

Det svenska trupplandslaget består av gymnaster från hela Sverige och utgörs av sex lag; dam, herr och mixed och motsvarande för juniorer. Varje trupp består av 12 gymnaster. Sveriges landslag för damer med Evelina Rosengren, Isabella Einéus och Livia Berner från GT Vikingarna presterade på topp och tog hem silvret. 

GT Vikingarna hade också lånat ut två av sin tränare Theres Sunebäck och Jonas Gustafsson som landslagstränare. Det var otroligt spännande och mycket jämnt mellan Sverige och vinnaren Island där båda lagen hamnade på samma slutpoäng och antal grensegrar fick avgöra. 

I Junior-EM laget för damer tävlade Hanna Ljungberg, Isabelle Sihver och Saga Sunebäck från GT Vikingarna. Här blev det ombytta roller och Sverige tog hem guldet före Island. GT Vikingarna hade också här lånat ut en av sina tränare, Johan Stigell som landslagstränare.

I samma åldersklass, men i klassen "Mix" fanns GT Vikingarnas gymnast Fanny Englund med. Här tog Sverige silver före Island med Storbritannien som överraskande vinnare. Vikingarnas Evelina Rosengren togs ut i All Star Teamet som en av de bästa gymnasterna under EM. 

Den svenska hejaklacken var den största på plats och bidrog tillsammans med de andra klackarna till en härlig stämning på läktaren. Den svenska publiken hejade på och reste sig jublande när gymnasterna presterade på topp. 

– Jag är mycket stolt över alla gymnaster och tränare som har laddat så länge då EM bara går vartannat år och att det dessutom var uppskjutet ett år på grund av pandemin. Det var naturligtvis lite speciellt med de rigorösa kontrollerna för att få komma in på arenan där alla var tvungna att visa upp båda vaccinationsbevis och ett nytaget covid-test. Nu är alla hemma igen och efter en kort vila så laddar alla inför SM senare i vår. Nästa EM går i Luxemburg redan om ett år, säger Eva Unger, ordförande i GT Vikingarna.

Resultat

Damlaget
– Guld till Island
– Silver till Sverige
– Brons till Finland

Mixlaget
– Guld till Sverige
– Silver till Storbritannien
– Brons till Italien

Herrlaget
– Guld till Sverige
– Silver till Island
– Brons till Storbritannien

Damlaget för juniorer
– Guld till Sverige
– Silver till Island
– Brons till Storbritannien

Mix för juniorer
– Guld till Storbritannien
– Silver till Sverige
– Brons till Island

Herrlaget för juniorer
– Guld till Sverige
– Silver till Storbritannien
– Brons till Estland


Kommentarer

 1. De allra varmaste gratulationer till GT Vikingarna för fantastiska prestationer i EM i Portugal tidigare i december som renderade både guld och silver! Imponerande!

  Det var mycket intressant att läsa Eva Ungers inlägg och vi känner stor glädje och stolthet över bredden i er viktiga verksamhet. Därför är det en sann lycka att GTV äntligen ska få komma igång med att förverkliga drömmen om en egen gymnastikhall och att ett bidrag beviljats för att göra platsen i Bodal byggklar inför denna efterlängtade händelse! Lycka till!

  Evelyn Lewandrowski
  Lidingöpartiet
  Kultur- och fritidsnämnden

 2. Tack Evelyn för fina ord! Tack också för all support och glada tillrop i processen att få till vår truppgymnastikhall.
  Eva Unger
  Ordförande
  Gymnastiktruppen Vikingarna

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *