Stora Breviksboken – ett praktverk

Kultur20 mars 2022 kl 04.50

Nu har Stora Breviksboken kommit ut. Flera års arbete ligger bakom praktverket, som är i stort format (200 x 280 mm) och 265 sidor tjock. Ett riktigt praktverk.

Boken ger en bred kulturhistorisk skildring av Breviks utveckling som tog sin början i början av 1900-talet. Det gamla jordbrukslandskapet bytte snabbt skepnad till stora villatomter med magnifika villabyggnader. De flesta byggdes i nationalromantisk anda eller i Jugendstil och de flesta lever kvar än idag.

Boken ger en spännande inblick i de första villaägarnas liv i Brevik och boken beskriver villasamhällets utveckling under drygt 100 år. Här kan man läsa om Brevik med dess villor, skolor, butiker, caféer, vägar, järnväg, båtar och grönområden.   

Några kapitel beskriver också kampen mot oljedepåer, nöjesfält, exploatering av parkmark, ett hundratal hus i Kottlaskogen med mera, som hotade Brevik.

Boken har tillkommit med stöd från Högberga-Breviks villaägareförening. Villaägareföreningen har tidigare gett ut två mindre historiska böcker som behandlar Breviks utveckling. Den första ”Historier från Brevik och Högberga” kom 2011 den andra ”Nya gamla historier från Brevik och Högberga” är från 2015. Stora Breviksboken är en samlingsvolym med ett trettiotal nya kapitel samt de viktigaste kapitlen från de två tidigare böckerna till stor del omarbetade eller kompletterade med ny information och många nya bilder.

Båda författarna bakom boken, Johan Ahlbom och Andreas Lindberg, har vuxit upp i Brevik och bott här i hela sina liv. Båda har intresserat sig djupt för Breviks utveckling under 100 år, och har arbetat under flera år med denna historiska skrift.

Boken finns att köpa på Lidingö Museum, på Hemköp eller Quarti i Brevik, eller på Lidingö Nyheters boklåda (klicka på länken).

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *