Stor miljösatsning av BRF Stensötan

Pål M Jebsen och Anders Ström, ordförande och vice ordförande utanför Brf Stensötan.
Lidingö24 juni 2020 kl 07.331

Bostadsrättsföreningen Stensötan i Bergsätra har satsat hårt på en miljöomställning. Det har tagit flera år, men har äntligen gett resultat. Nu står bland annat solenergi för en stor del av husens energiförbrukning.

Högt uppe på ett berg i det mer avskilda området Bergsätra äger BRF Stensötan två lägenhetskomplex med 52 lägenheter. Husen byggdes 2003–2004 och är ritade av den svenska arkitekten Johan Nyrén. Det finns även en gästlägenhet som de hyr ut till exempelvis familjer som kommer och hälsar på.

I alla gemensamma utrymmen har man installerat LED-lampor och i trapphusen har man bytt till rörelsedrivna LED-lampor.

De senaste fyra åren har Stensötan investerat i ett miljöprojekt. I gemensamma utrymmen har de bytt ut alla lampor till LED-lampor, många med rörelseigenkänning. I garaget har de installerat laddstolpar för el- och hybridbilar.

I det två garagen finns det fasta laddplatser för el- och hybridlbilar. Varje laddplats styrs av en app och den som hyr platsen betalar sin egen förbrukning.
På de två taken har det installerats solcellspaneler med en beräknat levnadstid på cirka 25 år.

220 solpaneler har monterats på hustaken. Solcellerna ger el till alla lägenheter men också till bland annat hissar, tvättstugor och förrådsutrymmen.
– Det ger mer energi än vad man tror, säger Pål M Jebsen, ordförande i BRF Stensötan i Lidingö.

Eftersom husbyggnaderna ligger så högt upp når solen solpanelerna först och ligger i rätt läge länge så mycket sol fångas in. Överskotts-el som de drar in säljer de vidare till elbolag och på så vis genererar de även pengar som de kvittar mot elkostnaderna.
– Det som också är så bra med solceller är att de är ljudlösa, det finns inga rörliga delar och är nästintill underhållsfria, säger Anders Ström, vice ordförande i BRF Stensötan.

I källaren lastas elen ner och konverteras. Egenproducerat el räcker väl för drift av gemensamma utrymmen, hissar, tvättstugor och förrådsutrymmen, plus under de soligaste månaderna till försäljning från föreningen till lägenheterna. Överskotts-el exporteras och säljs till elbolagen på den öppna marknaden. Föreningen har nu  blivit inköpare av el till 52 lägenheter och kan i kraft av sin storlek pressa priset på miljövänlig el ner till bästa möjliga.

I kontrollrummet där solenergin dras ner och ut till bostäderna har de även bytt ut alla tidigare elmätare till IMD-mätare. Istället för individuella elabonnemang har nu alla en gemensam elleverantör.

Systemen övervakas av en portal där man ser hur mycket energi man producerat och hur stor miljövinsten blir vid mindre CO2 utsläpp.

På nätet kan varje lägenhet följa hur mycket el de förbrukar per dag, vecka eller månad. I och med IMD-mätare så sparar lägenhetsinnehavarna tusenlappar per lägenhet eftersom de bland annat inte behöver betala för individuella extra kostnader, så som abonnemangsavgifter, nätavgifter och faktureringsavgifter.
– Föreningen har tecknat ett avtal för 52 lägenheter med ett elbolag och på så vis är det såklart lättare att pressa ner priset också, säger Pål Jebsen.

Enligt Pål Jebsen och Anders Ström så har de boende varit väldigt nöjda med satsningen. Men de erkänner att det har tagit tid och att förankra idén hos medlemmarna likaså. Investeringen har varit stor och påverkat föreningens budget, men de menar att det är värt det.  
– I framtiden är detta också lönsamt, alla är överens om att det är en bra investering på sikt, säger Anders Ström. 

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *