Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning
med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Eric Liljestrand Ungdomsledare / extrapedagog, kandidat för POSK i kyrkovalet i Lidingö församling
Axel Göthberg F.D. Medarbetare i Lidingö församling, kandidat för POSK i kyrkovalet i Lidingö församling
Axel Göthberg F.D. Medarbetare i Lidingö församling, kandidat för POSK i kyrkovalet i Lidingö församling
Ska Lidingö församling driva konferensanläggningar – eller fokusera på sitt huvuduppdrag: att fira gudstjänst, bedriva undervisning, utöva diakoni och mission?
Att göra om Grönsta prästgård till en ändamålsenlig lokal är dyrbart. En omfattande renovering och anpassning måste till. Det tar tid och kan bli nästan lika kostsamt som att bygga nytt. Annan verksamhet skulle därmed behöva sparas in eller läggas ner.
Konfirmationen lockar en majoritet av alla tonåringar på ön. Den är kostnadsfri och det betyder att alla som vill har en möjlighet att vara med. Så vill vi ha det även i fortsättningen. När konfirmanderna åker på läger lämnar de sin invanda miljö. Det finns en viktig poäng att åka iväg en bit ifrån familj och kompisgäng, för att koncentrera sig på de viktiga upplevelser som lägret ger.
Det finns många ändamålsenliga lägergårdar i länet, som kan hyras för konfirmationsläger och för körhelger. Dop- och begravningskaffe kan anordnas i församlingslokaler, i direkt anslutning till våra kyrkor. På så sätt slipper människor ta bil eller taxi från kyrkan till ett avsides gärde.
Församlingen arbetar just nu med en lokalförsörjningsplan. Det finns anledning att ompröva vilka lokaler som faktiskt behövs och vad som kan lösas smidigare än genom dyrbart ägande. Att öka samarbetet med Ansgarskyrkan i centrum eller att hyra lokaler i våra bostadsområden kan vara både ekonomiskt fördelaktigt och hjälpa till att bättre följa upp huvuduppdraget. Kyrkan ska finnas där människor finns.
Centerpartiet tror på en öppen, nära och grön kyrka. En kyrka som hushållar med sina resurser och lägger dem där de gör nytta. En kyrka som gör mer och äger mindre. Att i egen regi skapa en konferensanläggning i Grönsta prästgård är inte förenligt med kärnverksamheten. Marken vid prästgården bör stanna i församlingens ägo, så att området förblir tillgängligt för alla Lidingöbor. Men huset bör avyttras till nya kreativa krafter med ambitioner att ge det nytt liv och utveckla ny verksamhet där!
Ingrid Jarnryd
kandidat för Centerpartiet Lidingö i kyrkovalet
Svar på Ingrid Jarnryds kommentar.
Vi i POSK vill att Lidingö församlings kärnuppdrag och verksamheter ska vara det som är prioritet 1. Det framgår även tydligt i vår annonsering här på Lidingö nyheter och i vårt valmanifest.
För att kunna bedriva kärnuppdraget behöver församlingen adekvata lokaler som är ändamålsenliga och som församlingens verksamheter kan och får vara i.
Vi delar inte varandras åsikter men jag tackar för ditt engagemang och din kommentar. Däremot vill jag påpeka att många av våra grannförsamlingar i Stockholms stift driver företag och annan verksamhet utöver kyrkans huvuduppdrag. På så sätt får församlingen in mer intäkter och kan anställa mer teologisk personal.
Kan Järfälla och Västermalms församling för att nämna några göra detta bör även Lidingö församling klara av att hyra ut lokaler till andra församlingar i syfte att genera intäkter. Det skulle bland annat kunna gå till att anställa fler präster. Något jag verkligen har sett behovet utav med mina egna ögon.
Vi kanske inte var tillräckligt tydliga i vår insändare. Men vi vill självklart att konfirmationsläger fortsättningsvis även sker på någon lägergård som inte ligger på Lidingö. Men det vi lyfte i vår insändare, var att det varje år alltid finns en konfirmandgrupp utan övernattningar som inte lämnar Lidingö. Att vara på Grönsta prästgård är betydligt roligare och mer stimulerande än att vara i Stora salen på S:ta Annagården.
Avgörande för barn och ungas delaktighet och samhörighet med kyrkan är delaktigheten i församlingslivet i ung ålder. Därför är det av yttersta vikt att församlingen med kraft prioriterar dop och konfirmation samt verksamheter för barn och ungdomar. Församlingens barn och unga är församlingens framtid, utan framtida medlemmar finns det ingen församling. I dagsläget finns det i princip enbart barnkörer som en verksamhet för barn i åldern från 3-14 år.
Församlingens barnkörer är mycket uppskattade och håller en hög kvalité, men hur når församlingen barn som inte vill sjunga i kör? För bara några år sedan hade församlingen en levande kolloverksamhet på Grönsta prästgård. Vi vill återuppliva den uppskattade kolloverksamheten så att även barn som inte är intresserade av sång hittar hem till kyrkan.
Avslutningsvis vill jag nämna följande att inga andra organisationer inom civilsamhället tillåter partipolitik utgöra grunden för sina val av ledamöter för sitt styrelsearbete. Varför ska då Svenska kyrkan vara ett undantag? Kan det bero på att Svenska kyrkan är en oerhört viktig organisation i civilsamhället med sina 5,7 miljoner medlemmar och Sveriges största aktör inom civilsamhället?
Axel Göthberg
F.D. Medarbetare i Lidingö församling
Kandidat för POSK Lidingö i kyrkovalet