Stationshus på Lidingöbanan: Torsvik och Herserud

Bilden visar Herseruds färjeläge vintern 1914 – 1915. En spårvagn med destinationsskylt Brevik ska just starta. I bakgrunden syns gamla flottbron, ångfärjan Herserud och den stora elektriska elevatorn med dess byggnadsverk. Foto i Olle Malmquists samlingar.
Historia21 juni 2020 kl 06.47

Varje söndag under hela sommaren presenteras stationer och stationshus utmed Lidingöbanan med historiska berättelser. Vi började den 7 juni i Ropsten, åker ut mot Gåshaga brygga och tar en station i taget. Nu stannar vi till vid Torsvik/Herserud.

Södra Lidingöbanans ena ändhållplats hette från trafikstarten i januari 1914 Herserud, belägen i kurvan nedanför Foresta. Där lade ångfärjan till som gick till Ropsten och där fanns sedan år 1911 en elektrisk hiss som underlättade för herserudsborna att komma upp till sitt högt belägna villaområde. Hissen, som var en ansenlig betongkonstruktion, fanns kvar till år 1948, varefter den revs. Det första lilla stationshuset vid Herserud flyttades efter någon tid till Högberga station, där det i ombyggt skick alltjämt finns kvar. Herseruds hållplats fanns kvar även sedan färjeanslutningen ersattes av bron år 1925, men lades ner 1986, varefter passagerare hänvisades till Torsvik.

Ritning av Torsviks 20-talsbyggnad. Arkitekten hette Erik Karlstrand.
Färgbilden är tagen 1969 av Lennart Kloow, strax innan stationshuset revs för att tillfälligt ersättas med den lilla kuren till höger som tidigare stått vid Islinge på Norra banan.

När Lidingöbanan förlängdes in till Humlegårdsgatan i Stockholm 1925 drogs nya spår på lidingösidan från Herserud till brofästet och en ny station, Torsvik anlades i början av Stockholmsvägens backe upp till Torsvikstorg. På 1920-talet var arkitekturen inspirerad av klassiska byggnadsverk och i sin lilla skala skapades Torsviks stationshus som en klassicistisk byggnad med detaljer som var inspirerade av antikens byggande, vilket framgår av ritningen här intill. Kring 1950 byggdes stationshuset om, men fick ett något lägre utförande jämfört med övriga väntkurer och stationshus. 

Carl-Henrik Ankarberg och Gunnar Friberg

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *