
Sommaren 1916 förlängdes Södra Lidingöbanan från Brevik till Gåshaga vid Hustegafjärdens strand. Nära ändstationen vid ångbåtsbryggan anlade trafikbolaget ett uppskattat strandbad, allt i syfte att sommartid förbättra resandeunderlaget.
År 1918 invigdes den stora Gåshaga Sportrestaurang vid ändstationen varvid det lilla stationshuset flyttades några hundra meter till en ny hållplats, Gåshaga övre, vid Gåshagavägen/Södra Kungsvägen. Särskilt trafikbolaget hade stora intressen i den nyöppnade restaurangen som skapats av den kände arkitekten Erik Hahr. Restaurangen höll länge hög klass och hade en stor kundkrets både av stockholmare och lidingöbor. Gåshaga Sportrestaurang, senare kallad Gåshaga värdshus, brann ner i november 1982.

Gåshaga blev kring 1917 Lidingös största industriområde. Åtskilliga skeppsvarv med reparationsverkstäder, fabriker med legotillverkning av produkter och acetylengas till AGA-fabriken placerades i Gåshaga. Även oljehantering och tyngre mekanisk industri har förekommit här.
Fram till 1946 vände Lidingötågen utanför Gåshaga restaurang, vid Gåshaga nedre, en trafik som återkom sommaren 2001, nu till en nybyggd restaurang och till en återuppbyggd brygga som Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar samtidigt började anlöpa.
Gåshaga har åter ändrat karaktär och blivit ett av stadens större bostadsområden Ändstationen heter Gåshaga brygga och det nuvarande stationshuset flyttades ned från Gåshaga övre år 2014 till den station som huset betjänade åren 1916 – 1918.

Vykort i Lennart Kloows samlingar.
I vår serie med stationshus utmed Lidingöbanan, som publicerats varje söndag hela sommaren, har nu färden hunnit fram till slutstationen Gåshaga Brygga. Vi började i Ropsten i juni, och har nu avverkat alla stationer på södra banan. Vill du läsa om de andra husen; sök på ”Stationshus” i sökrutan uppe till höger.
Vi har inte glömt bort Norra banan, stationshusen där håller också på att dokumenteras. Men nästa söndag gör vi ett besök i Humlegården, dit Lidingöbanan gick fram till 1970-talet.