Så gör Lidingö Stad med belysningen i vinter

Stad & Politik14 oktober 2022 kl 04.204

Den 3 oktober släppte flera stora medier som Dagens Nyheter och Expressen artiklar om olika kommuners tillvägagångssätt för att dra ned på elpriserna nu i vinter. I artiklarna nämns det att många kommuner i landet kommer att delvis eller helt stänga av julbelysningen eller alternativt byta till LED-belysning.

Lidingö kommun är en välbärgad kommun. Därför är drastiska ändringar i belysningssituationen inte lika självklar som för andra kommuner. Mycket av öns belysning består redan av LED. Oavsett ville vi på redaktionen veta hur tankarna gick i staden angående de stigande elpriserna. Finns det en plan?

Vi på redaktionen hörde därför av oss till Lidingö Stad. Detta var svaret vi fick från Teknik och fastighetsförvaltningen:

"Lidingö stad har ett elavtal som löper på till nästa höst med ett lågt elpris (1,12 kr/kwh) varför frågan inte känns helt akut för oss i år, men vi vill ändå vara solidariska med samhället i övrigt och arbetar därför vidare med energisparandet som tidigare hos våra verksamheter. Dock så har vi ännu inte erhållit några direktiv över att inte aktivera julbelysningen i år (100 % LED) eller minska ner gatubelysningen (80 % LED) då det kan upplevas minska säkerheten på våra gator och torg."

Källa: Dagens Nyheter, Expressen, Lidingö Stad

Kommentarer

  1. Märkligt svar..skall priset avgöra om du skall spara? Vi bör alla hjälpas åt. Lägre total förbrukning kan ge bättre pris till alla med rörligt

 1. Som experterna säger:
  Om alla sparar 5% kan vi driva ner snittpriset till hälften för alla i Sverige!
  Alltså måste det vara budskapet till oss alla, självklart eller hur?
  Själva har vi dragit ner mer än 5% genom att sänka elvärmegolvet i badrummet till 20 grader, bara tänt i det rummet man befinner sig i, torktumlar betydligt mindre, stänger av elektronik som står i standbyläge t.ex. TV, dator m.m. Detta är inte något vi lider av, tvärtom vi bidrar!

 2. Självklart måste vi har julbelysningen på. Vi ska väl inte behöva minska vår julkänsla för att andra kommuner eller privatpersoner inte kan förhandla fram vettiga avtal.
  Om inte vi använder upp elen kommer någon annan göra det. Skönt att jag bor i en kommun som endast ser till sina egna invånares bästa.

  Obs! Ironi!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *