Stäng inte Nattugglan!

Debatt23 oktober 2023 kl 03.4313
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Suzanne Liljegren (L), gruppledare i kommunfullmäktige och ledamot av utbildningsnämnden
Mats Jonsson (L), ordförande Liberalerna Lidingö och ledamot av fastighetsnämnden
Erik Öberg (L), ledamot i kommunfullmäktige och i kultur- och fritidsnämnden
Göran Tegnér (L), ledamot i kommunfullmäktige och i tekniska nämnden
Martin Norrby (L), ledamot i kommunfullmäktige och ers i miljö- och stadsbyggnadsnämnden
Bertil Östberg (L), ers i kommunfullmäktige och ledamot av omsorgs- och socialnämnden
Maria Wall-Petrini (L), ers i kommunfullmäktige och tekniska nämnden
Mattias Reinholdson (L), ers i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen

Kommentarer

 1. Bra! Självklart ska Lidingö fortsätta att erbjuda nattförskola för ensamstående föräldrar som inte har någon alternativ omsorgshjälp för sina barn. Om sjukvården och annan verksamhet ska kunna erbjudas 24h per dygn måste det finnas personal som jobbar på natten. Det borde vara självklart även för Moderaterna och Lidingöpartiet att även ensamstående ska kunna försörja sina barn.

 2. Det finns många yrken där man måste jobba kvällar, nätter eller helger. Är man då ensamstående förälder, vilket är tufft nog, ja då får man ingen barnomsorg…(!!?) Obegripligt!

 3. Det finns många yrkesgrupper som tvingas arbeta natt; läkare, poliser, sjuksköterskor, till exempel. Ensamstående föräldrar, såväl kvinnor som män, behöver extra stöd från samhället för att kunna bidra till samhället, så är det bara.

 4. Helt idiotisk. Ska inte vara petig men finns ensamstående pappor som har sina barn där med. Mycket fokus på kvinnor i din text. Men bra 👍

 5. Det här drabbar främst ensamstående blåljuspersonal och vårdpersonal. De som alltid finns där när vi som mest behöver det.
  När vi drar mattan under deras fötter gör vi det samtidigt för oss själva. Om de måste byta jobb från ett bristyrke, vem kommer då när det behövs?
  Ensamstående föräldrar utan avlastning som krigar och fixar sitt liv med jobb, ta hand om barn och allt där emellan är INGENTING att ”spara på”.
  Det är bokstavligt talat att utöva våld med kommunala medel, som vi skattebetalare betalar. Något ni redan gör med de våldsutsatta kvinnor med skyddad identitet, som lever långt under existensminimum på vår ö.
  Jag skäms när jag hör den kommunala misshandel de utsätts för. I vår rika kommun.
  Testa att göra medborgaromröstning så får ni se om vi medborgare/väljare tycker att det här är kloka beslut.

 6. Flera inlägg där Nattugglan framställs som en absolut nödvändig tjänst för att sjukvård och andra viktiga delar av samhället ska fungera. Men som framgår av debattartikeln är det endast fyra familjer som nyttjat tjänsten. Hur många av dessa, om ens någon, som arbetar i sjukvården är okänt.

  Verklighetens vingar förmår inte riktigt bära upp den höga retoriken.

 7. Helt oacceptabelt!

  Tyvärr har vi en majoritet som prioriterar skattesänkningar in absurdum.

  En moderat paradgren tillsammans med briljanta privatiseringar som tex Nya Karolinska Sjukhuset.

 8. Som ledamot i Utbildningsnämnden som många år inser jag den realitet som gäller i alla kommuner, nämligen att använda skattebetalarnas pengar på rätt sätt.
  Verkligheten är att det bara är fyra barn som utnyttjar möjligheten och då blir kostnaden för kommunen väldigt hög per tillfälle.
  Barnen sover oftast ensam i en förskola i ett provisoriskt sovrum med tillsyn av två personal.
  För mig blir det därför främst en fråga om kvalitet för barnet.
  Jag har varit med om att vi tidigare i kommunen omstrukturerat Nattugglan då behoven ändrats, därför tar vi upp frågan i Utbildningsnämndens möte ikväll tisdag den 24:e oktober.

  1. Bra att du lyfter detta Anna-Carin. Detta har skett förr på Lidingö av exakt samma anledningar. Då

  2. Jag har full förståelse över att det är kostsamt när det är så få barn osv men det finns såklart flera aspekter i det här och att man tar ett beslut utan att ens ha en annan lösning att presentera är inte rättvist mot de föräldrar som nu är väldigt beroende av den här verksamheten. Är väl medveten om att detta inte är ett krav på kommunen men har undersökt hur andra närliggande kommuner har det och flertalet erbjuder omsorg på obekväm arbetstid, bland annat Stockholms Stad som är den närmaste kommunen till Lidingö.
   Du skriver om verkligheten och att det endast är fyra barn som nyttjar den här möjligheten, då kanske man ska undersöka varför det enbart är fyra barn? Det är ytterst få som vet om den här verksamheten, det är knappast så att kommunen marknadsför att den finns, om fler visste om att den fanns så är jag övertygad om att det finns fler familjer som skulle ansöka.

 9. Bevisligen finns det ett behov, om än litet, av barnomsorg på obekväm arbetstid. Visst är nattugglan rent krasst en dyr verksamhet om man slår ut det per barn i dagsläget och det borde finnas alternativa lösningar som är mindre kostnadsdrivande. Jag håller helt med Anna Bengtsson, det är i mina ögon självklart att man borde undersöka alternativa lösningar för att kunna erbjuda omsorg på obekväm arbetstid i samband med att man inleder diskussioner om att lägga ned verksamheten i egen regi. Jag skulle vilja hävda att det är att leverera sämre kvalitet till barnen och de berörda familjerna när man väljer att inte erbjuda något alternativ alls för omsorg av barn på obekväm arbetstid.

  Under min tid i utbildningsnämnden, lade vi tillsammans ned komvux i egen regi med anledning av vikande elevunderlag, då kunde vi dock fortsätta erbjuda komvux till Lidingöborna genom samverkan med övriga norrortskommuner. Då kunde vi spara miljonbelopp av skattemedel, samtidigt som komvux-eleverna fick tillgång till bättre service.

  Omsorg på obekväm arbetstid erbjuds närmast på andra sidan bron i Stockholms stad. Min uppmaning är att man borde undersöka möjligheten att träffa en överenskommelse med exempelvis Stockholms stad för att fortsatt kunna erbjuda denna service till de Lidingöbor som faktiskt behöver den. Stockholm har ett större upptagningsområde och ett större underlag för en denna typ av verksamhet, vilket gör att det rimligen borde vara billigare att köpa in sig i verksamheten på andra sidan bron.

  Tyvärr är det en liten grupp med samhällskritiska yrken som kommer i kläm i samband med nedläggningen av nattugglan. Staden borde göra vad man kan för att hitta alternativa former för att fortsatt kunna erbjuda denna service fast till en lägre peng. Det känns som att man i dagsläget tagit en rejäl genväg och inte tänkt igenom konsekvenserna för de familjer som berörs.

  Erik Centerlind, fd vice ordförande i utbildningsnämnden (M)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *