
Majoriteten har tidigare dragit in saltsopningen utan konsekvensanalys och nu är staden på väg att skicka in ett negativt svar på regionens cykelplan. I oppositionen är vi oroade när majoriteten prioriterar bort cykel.
Majoriteten har själva beslutat en trafikpolicy som säger att Lidingö ska ha ett tillgängligt och framkomligt trafiksystem för samtliga trafikslag och att trafiksäkerheten ska vara fortsatt hög för samtliga transportsätt. Utifrån hur majoriteten agerar tycks cykel inte inkluderas i samtliga transportsätt.
Istället för att bejaka regionens mål och ambition om 20 procent cykelandel bromsar majoriteten. De ”trendspanar” om att målet nås först om 207 år (!). De väljer att titta i backspegeln hur cykelandelen utvecklats historiskt och kallar planens mål oseriös. Om det är något som är oseriöst så är det att som majoriteten kalla en cykelplanen som tagits fram av regionen i samarbete med kommunerna och utifrån forskning för ”inte särskilt seriös”.
Utvecklingen går framåt med elcyklar, sparkcyklar, transportcyklar och ökad förståelse för cykelns potential för folkhälsan. Med utbyggd båtpendling ökar dessutom potentialen för kombinationsresor med cykel och båt. 75 % av Lidingöborna kan nå jobbet på under 30 min med cykel.
Vi i oppositionen lämnade ett eget förslag till stadens yttrande över remissen där vi lyfte fram vikten av att utveckla våra två regionala cykelstråk på Lidingö med god framkomlighet året runt. Utveckling helt i linje med stadsmiljöavtalet! Vi vill ha starka kopplingar med Ropsten, Lidingö Centrum och med båt mot omgivande skärgårdskommuner.
En positiv följd av ökad cykelandel som majoriteten borde inse värdet av är ökad framkomlighet och mindre trängsel på vägarna då andel fordonstrafik minskar.
Vi uppmanar majoriteten att samarbeta med oppositionen och ändra stadens svar till regionen. Släpp blicken från backspegeln och bidra istället för att cykeln ska bli ett än mer attraktivt val för Lidingöborna framåt.
Jarmo Kukko (MP), ledamot i teknik- och fastighetsnämnden
Kenneth Larsson (S), ledamot i teknik- och fastighetsnämnden
Det tackar vi för. Klart vi ska ha saltsopning! Allt annat är trams och återgång till ett forna samhälle.
Modernt att röra sig för egen muskelkraft där så går. Lidingö Stad drev våren vintern 19/20 en kampanj om vintercykling. Saltsopningen utökades även vintern 19/20 från föregående år. Det lottades ut dubbdäck för att främja vintercyklandet.
Fantastiskt.
Vintern 20/21, pandemins år drogs saltsopningen in. Omodern, okvalitativ plogning och sandning sattes in. Vi var många som fick med våra dubbdäck slira längs våra huvudcykelstråk och över bron. Vi möttes på andra sidan bron av helt rensopade moderna cykelstråk.
Det mesta utav det kanske är glömt nu. Det som inte är glömt är de enorma mängder grus som ligger på cykelbanorna, som i praktiken är spetsiga stenar som orsakar punkteringar och halkolyckor.
Det är väl ganska klart att Lidingö stad har försämrat förutsättningarna för att cykling ska bedrivas, inte bara på vintern utan även den del av året då gruset ligger kvar på banorna.
Jag är i grunden Moderat men jag kan inte sympatisera med de dumheter kommunen tar sig för. Det kommer synas på min valsedel.
Mycket bra. Det råder tydligen brist på cyklar och cykeldelar. https://sverigesradio.se/artikel/7689949
Kan tänka mig att det till nästa vinter kommer vara hårt tryck på cykelbanan. Hoppas den då är välsopad både vinter som sommar.
Om man ”tittar i backspegeln” så inser man lätt att framrutan är betydligt större. En logik som är lika självklar när det gäller cykelpolitiken – det borde t o m majoriteten inse.
Jag önskar att man i trafikslag även inkluderade fotgängare. Fotgängare är ju det långsammaste och mest oskyddade trafikslaget. Trots detta tvingas vi dela trottoarerna med cyklister och motorcyklar (t ex elcyklar = cyklar med motorer = motorcyklar).
Helt klart saknar fotgängare den urstarka lobby som cyklister har. Men det är väl med detta som så mycket annat – det är dom 4% som styr.