Sommartips: Ta en tur till Hustegaholm

Tre kor av rasen Highland Cattle vårdar varje sommar naturen vid Hustegaholm. Foto: Andreas Lindberg
Sommartips7 augusti 2021 kl 05.00

Vid Hustegaholm betar Rosa, Komilla och Blenda, tre kor av rasen Highland Cattle som effektivt håller efter växtligheten i hagarna och håller landskapet öppet.

Hustegaholm är ett litet paradis, där man verkligen inte kan ana att det bara är några kilometer från Stockholm city. Det är ett blandat område med skog, ängar, betes- och åkermark och det finns gott om spår och vandringsleder. Cafét drivs sommartid av pensionärsföreningarna på ön, men stängde i går, tyvärr. Men det är fint ändå. Ta med en picknick-korg. Och varför inte boule-klot? det finns en liten bana också.

Men missa inte Highland Cattle, just nu betar tre kor där.

Highland cattle är en härdig nötkreaturras som har sitt ursprung i Skottlands högländer. Det engelska rasnamnet ”highland cattle” betyder ”höglandsboskap” och rasen kallas på svenska även för skotsk höglandsboskap. Rasen räknas till de lätta köttraserna och hålls ofta som betesdjur på naturbetesmarker. De är bra betesdjur på fuktiga marker och har ett trevligt temperament.Höglandsboskap har funnits mycket länge i Skottland och har anpassats till utevistelse i ett kargt klimat, men är i övrigt relativt opåverkad av avelsurval.

Källa: Lidingö stad + Wikipedia

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *