Sommaren är på gång!

Foto: Bo Vading
Natur22 april 2019 kl 06.02

I det härliga vårvädret vaknar trädgårdarna till liv. Vårlöken sprider sig. De invaderar gräsmattor tillsammans med olika sorter av narcisser och hyacinter. Hästkastanjens och häggens knoppar är sprickfärdiga. Solskenet är intensivt. Det går fort nu...

De senaste dagarnas vårvärme betyder att den meteorologiska sommaren kan komma ovanligt tidigt i år, skriver DN.

Definitionen på meteorologisk sommar är att medeltemperaturen ska vara minst 10 grader fem dygn i sträck. Det har den varit i delar av Götaland och Svealand sedan den 18 april.

Foto: Bo Vading

Som prognosen ser ut kommer temperaturerna att vara somriga några dagar till med eftermiddagstemperaturer kring 20-gradersstrecket.

I början av nästa vecka sprider sig värmen norrut, och framåt onsdag kan det rentav bli så att platser i södra Norrland kan få beskedet att sommaren kommit.

Normalt anländer sommaren inte förrän i maj månad i nästan hela landet. I exempelvis Malmö är genomsnittsdatumet den 8 maj, i Stockholm den 13 maj, i Östersund den 29 maj och i Kiruna den 18 juni.

Fotot: Bo Vading

Förra året var sommaren på flera håll rekordtidig, framför allt i Norrland i början av maj. I Götaland och Svealand kom den på sina håll tidigare än den ser ut att göra i år. Till Stockholm anlände sommaren den 17 april, vilket bara var en dag senare än rekordet från 1803. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *