Snösvängen i startgroparna

Lidingö4 november 2019 kl 07.331

Snart kommer den efterlängtade (?) snön och snösvängen ligger i startgroparna. Området som ska snöröjas på Lidingö är nästan 2 kvadratkilometer stort och består bland annat av drygt 42 mil vägar och gång- och cykelvägar. Vi har tagit pulsen på Lidingös gatuförvaltare Per Strandberg inför vintern.

Hur förbereder du Lidingö för snö och halka?
– Vi har bland annat inventerat kartor, vi har utvärderat förra årets insatser och kollat vad vi kan förbättra. Vinterjouren har börjat och jag har redan en kontinuerlig dialog med våra entreprenörer.

Har det skett några förändringar från förra året?
– Vi har bytt ut vissa entreprenörer och nya har tillkommit. Vi har också ett nytt system för att hjälpa snösvängen att bli mer effektiv och vi har satt in fler maskiner för att ytterligare förbättra snöröjningen.

Hur kontrollerar ni att snöröjningen fungerar?
– Vi fortsätter göra stickprov men det är omöjligt att kontrollera alla vägar varje dag. Vid kraftiga snöfall gör vi fler kontroller och har tät kontakt med snösvängen. Om man upplever att gatan inte plogats eller sandats som den ska vill vi också att allmänheten gör en felanmälan. Men vänta tills pådraget ska vara klart, vi kan inte hantera några felanmälningar innan dess.

Hur kan man som Lidingöbo underlätta för snösvängen?
– Tänk på var du parkerar, det är datumparkering under vintern. Om det är möjligt så parkera på din egen tomt, om din bil står på vägen när plogbilen kommer blir jobbet med snöröjningen så mycket svårare. Det tar onödigt lång tid, resultatet blir sämre och dessutom finns det en risk att din bil blir skadad. Vi kan behöva flytta på bilar som står felparkerade.

Hur ska de nästan 50 000 Lidingöborna, som ju är rätt bra på snöröjning, få information om hur det går med snöröjningen?
– Förra året hade vi en bra dialog med många Lidingöbor och vi har lyssnat på alla synpunkter som kom in. Vi fortsätter vara transparenta och att informera löpande i våra sociala medier, så håll koll på stadens facebook och instagram, och även webben såklart.

Vad är det för synpunkter och önskemål som kommer in från Lidingöborna?
– Det är såklart väldigt varierande. Det sandas för mycket. Eller för lite. Det får inte plogas för smalt på gatan så att den upplevs för trång, men inte heller för brett så folk kör för fort. Halva trottoaren ska sandas så man inte halkar, andra halvan ska vara osandad för pulka- och sparkåkare. Samtidigt ska hela trottoaren vara sandad för de som har svårt att ta sig fram. Inget salt får användas inte heller vassa stenar i sanden, då kan hundar skära sig i tassarna. Det ska helst vara färdigplogat i hela staden samtidigt. Men det ska inte plogas efter varje snöfall, en del tycker det är trevligt med lite vinterkänsla...

Okej, så hur ska du göra alla nöjda?
– Vi kommer så klart inte att kunna göra alla nöjda, men vi ska göra vårt yttersta för att alla ska kunna ta sig fram på ett så säkert sätt som möjligt. Is och snö är halt, det är inte sommarväglag på vintern hur duktiga vi än är på att röja snö och halkbekämpa.

Har du något sista tips till Lidingöborna inför vintern?
– Skyll inte på vintern – räkna med den. Ta det lugnt i trafiken och acceptera det faktum att snön kommer varje år.

Kommentarer

  1. Inte ett ord om de uruselt snö- och speciellt isröjda trottoarerna förra året.
    Har redan anmält en gång iår då jag höll på att ramla på den glashala övergången från Kämpavägen till gräsmattan framför kyrkan.
    Lyckades kasta mig tillbaka och krama en lyktstolpe. Såg på TV och eftersom vägen ligger nära vatten Kyrkviken så lyfter dimman från Kyrkviken och lägger sig på vägen som blir glashal. Vad gör ni åt det undrar gångtrafikant?
    Vi 50 % som inte har bil måste kunna komma fram till kollektivtrafiken.
    Alternativt att staden ger oss möjlighet att åka taxi.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *