
I februari börjar ofta snödropparna sträcka sina blad över snön i de sydligare delarna av landet. En av de tidigaste hoppen att det trots allt kommer en vår.
Snödroppar kallas på engelska för "early birds" (tidiga fåglar), men det vetenskapliga namnet för deras släkte är mycket mer sofistikerat – Galanthus. Namnet kommer från grekiskans gala (mjölk) och anthos (blomma), vilket syftar till en mjölkvit blomma. Artnamnet nivalis, som är den vanligaste snödroppen, betyder "växer vid snö". Snödroppar blommar vanligtvis från februari till april, och de blir mellan 10 – 20 cm höga.
Det finns mer än 75 arter i släktet, men de två största i trädgårdssammanhang är snödroppe Galanthus nivalis och turkisk snödroppe G. elwesii. Den sistnämnda är mer bredbladig och kraftigare. På marknaden har det börjat bli vanligare att man även kan hitta dubbel snödroppe G. nivalis f. pleniflorus och stor snödroppe G. x grandiflorus. Till synes ser arterna först likadana ut, men böjer man sig ner och tittar närmare på dessa raringar, så ser man att de kan ha olika teckningar i grönt och gult, eller vara fyllda, beroende på sort och art. De kan även variera i höjd och bladstorlek. Vissa blad kan vara bredare och andra smalare.
Det finns mängder av snödroppar. Samlare "galantofiler" tar ständigt fram nya sorter och hybrider.
Intressanta fakta om snödroppar:
• Blomman av en snödroppe ser vit ut, men den är faktiskt färglös. När du klämmer på en kronblad blir den genomskinlig. Detta beror på att de små luftbubblorna som speglar ljuset har försvunnit.
• En snödroppssamlare kallas lekfullt för galantofil.
• Visste du att snödroppar doftar som honung? Denna doft kommer från insekter som samlar pollen från blommorna.
• Snödroppar kan generera egen värme upp till 10 ° C. Detta för att smälta snön runt plantan.
• Snödroppar är bra lökar för naturalisering. De producerar fler lökar varje år, och sprider sig även genom självsådd.
Källor: Wikipedia och Naturhistoriska Riksmuseet