Smultronställen: Kaptensstugan

Kaptensstugan ligger begravt i grönskan bredvid Lidingö Kyrka. Till vänster i bilden sträcker sig en altan med ytterligare bord och stolar. Foto: Ylva Frohm
Sommartips12 augusti 2020 kl 05.201

Längst in i Kyrkviken, precis nedanför kyrkan, kan man skymta ett rött hus med vita knutar inne i grönskan. Det är den gamla Kaptensstugan, som numera är ett kafé med samma namn. Enligt sägnen ska kapten Edvard Jansson ha huserat i stugan tillsammans med sin fru och deras tio (!) barn. Sedan 2015 driver nu Atte Jigestam kafé i lokalerna.

Atte, som är född och uppvuxen på Lidingö, har jobbat i krogsvängen sedan femton års ålder och snubblade av en händelse över Kaptensstugan när den stod tom i december 2014. Med målet att alla gäster ska känna sig hemma gick idén om sommarkafé snabbt över till att bli en året runt-verksamhet. Under sommaren och september ut har kafét öppet sex dagar i veckan och under vintern är det helgerna som gäller.

Trots coronapandemin går kafét som tåget

Coronapandemin slog hårt på många av Lidingös företag, men just Kaptensstugan har klarat sig bra. Ägare Atte Jigestam tror att mycket handlar om uteserveringen och stamkunderna.

– Vi har fått mer folk sedan coronapandemin började. Vi har 49 platser utomhus vilket har räddat oss. Det är många stamkunder som har gjort att allt gått runt, vilket jag är ödmjuk och tacksam för, säger Atte Jigestam.

Lidingö Nyheter får träffa hela dagens personalstyrka. Från vänster: Atte Jigestam, Dan Arne och Anna-Karin Nyqvist. Foto: Elvira Dietmann

Under sommaren är det runt sex timanställda och det är ofta väldigt mycket besökare.

– Det är verkligen fullt ös här och det är jättekul, säger Atte Jigestam.

I takt med ökat intresse har Kaptensstugan vuxit ur sitt kök

Kaptensstugan bjuder inte bara på kafé och har fullständiga spriträttigheter utan har även en del tillställningar på övervåningen. Tillställningarna sträcker sig från begravningar till bröllopsmingel och dop.

I takt med att kafét blir populärare är det svårt att få plats i köket. Atte Jigestam berättar att hon har ansökt om att få bygga ut köket, men att hon inte får tillåtelse från kommunen.

– Det vi levererar matchar inte resurserna vi har och kunderna blir fler och fler. Vi försöker få Lidingö stad att bygga ut, men tomten är prickad mark så man får inte bygga där, säger hon.

Kafét vill sprida en hemtrevlig känsla

På frågan varför Atte Jigestam tror att så kafét blivit så populärt får hon tänka efter en stund innan hon svarar.

– Det är väl egentligen upp till kunderna att svara på, men vi jobbar mycket med att det personliga bemötandet. Det ska kännas lite som att komma hem. Sedan serverar vi ju hembakat och har ett bra läge eftersom folk kan sitta ute med avstånd. Vi välkomnar hundar också, vilket hjälper.

Se Kaptensstugans hemsida här

Kommentarer

  1. Alltid gott och alltid trevligt! Tips – kom i tid så kanske kanske det finns någon hembakad paj kvar. Och finns det – slå till och ta en dubbel portion! Himmelskt gott!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *