Smak och lust i kyrkan

Monica Bojong med dagens ”fining” – en innehållsrik wrap!
Kåserier6 maj 2019 kl 06.43

Kyrkan mitt i byn, så brukar det ju vara – men inte på Lidingö? Jodå – nära centrum på Odenvägen 3 ligger Ansgarskyrkan sedan 1996. Visserligen utan tinnar och torn men istället en välkomnande entré mot vägen.

Skulle du till äventyrs ha en stund över mitt på dagen, dessutom vara lite sugen på sällskap och något mumsigt att äta, ja, då är räddningen Café Ansgar i entréhallen. Många pensionärer med tid för samvaro har upptäckt Café Ansgar och träffas här – både för stillheten, de låga priserna och den höga kvaliteten på det som serveras.

Min väninna Kiki Wäneland hjälper till i köket måndagar. Det är många frivilliga krafter som ställer upp som volontärer – brer mackor, plockar disk, bakar bullar och serverar. Då och då dyker det upp nya lunchrätter på menyn som just den här dagen när vi, tre ”tjejer” bestämt oss för att ha en trevlig måltid tillsammans och prata ”livet”. Visst! Det blev livat!

Nya lunchrätter lockar även stamgäster att våga pröva.

Vi testade dagens tre annonserade rätter; Caesarsallad, Panini och Wraps och visst blev vi nöjda! Den lilla wrapsen tog ändå hem priset tack vare designen på det hopvikta brödet där en klyfta citron och en uppkäftig tomat fångade uppmärksamheten. Kaffe på maten och en liten chokladkaka – så hade vi haft två trevliga timmars  samvaro och sedan var det bara att ta seden där vi var och säga ”Tack gode Gud för maten”!

TorsdagsTorget
Nu har jag berättat lite om Café Ansgar men, ni ska veta, att köket kan mer än fixa smörgåsar och baka bullar. En gång i veckan bjuds här i festsalen en god middag innan kvällens program tar fart. ”Sång, böner och måltid hör ihop” enligt Psaltaren som den här kvällen står på programmet. I talarstolen är det Åke Viberg som ska underhålla, en ”kul typ” enligt pastor Sven Gösta Holst som själv är rätt så ”kul” han med. Vi ska lära oss lite mer om Gamla testamentet om kultiska sånger som ger uttryck för både glädje och klagan.

TorsdagsTorget lockar både äldre män och barnfamiljer

Klockan 17.30 står maten uppdukat som buffé i Festsalen. De fyrtio gästerna är förväntansfulla – både små och stora står upp och sjunger en matbön: ”Glädjens herre, var en gäst vid vårt bord idag. Gör vår måltid till en fest, efter ditt behag! För de gåvor som du ger, tackar vi dig nu. Gud, som hör förrän vi ber, prisad vare du.”

Pastor Sven-Gösta Holst vid skärbrädan där den läckra köttfärslimpan låg – nu är den slut!

Därefter presenterar pastor Sven Gösta menyn och förkunnar att köttfärslimpan inte innehåller något fläskkött och såsen är avredd med majsena, inte vetemjöl. Det gäller ju att tillfredsställa allas önskemål så långt det går. Sedan är det kö till buffén med köttfärslimpa, gräddsås, potatismos, pressgurka och rårivna morötter. Det var som om självaste Tore Wretman stått vid spisen. Tores kloka ord var ” om du inte vet vad då ska bjuda dina gäster på. Så välj köttbullar, det gillar alla, både små och stora”.

Så sant så – men här hade köttfärsen istället formats till en limpa, klädd med tunna baconskivor och gräddad i en avlång brödform. Smaksättare i färsen var finhackade champinjoner, lök och morötter – allt lätt brynt i olivolja för att sedan blandas med nötfärsen som smakas av med salt och vitpeppar från kvarnen – och en skvätt konjak om man så haver… Köttlimpan gräddas i ugn 175 ° ca 80 minuter. Nu kommer det viktigaste – tag till vara på spadet från färsen i formen – det är grunden till den goda såsen. Red av med majsenamjöl och snåla inte på grädden. Men -som sagt – det är spadet från köttfärsen som gör det! Och lite konjak – eller, salta lite extra till Psaltarens ära.

PS. Den 23 maj är det säsongavslutning med en trerätters måltid, meddelar mästerkocken, pastor Sven Gösta Holst. DS

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *