”Sluta elda med olja i Dalénum”

Kraftvärmeverket i Dalenum drivs med olja. Skorstenen är 100 m hög.
Stad & Politik19 december 2019 kl 06.094
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

 1. Om spillvärme från Käppalaverket kan ersätta svavelsyra från Lidingös värmeverk borde väl allt tala för att avstå från att elda olja. Inte bara bra för oss på Dalenum utan också för områden som Kappsta och alla andra runt värmeverket.
  Hoppas att det kan lösas!

  1. Säkerhetsavstånden har prövats och godkänts av myndigheterna. Det är ingen fara för omkringliggande bostäder. Däremot ser det inte så roligt ut med ett värmeverk mitt i bostadsområdet.

 2. Det ligger mycket i Miljöpartiets förslag.

  Värmeverket i Dalénum är ett s k spetsvärmeverk som används de kallaste dagarna på året när Värtaverket inte räcker till för att hålla vattentemperaturen tillräckligt hög ända ut i de yttre delarna av fjärrvärmenätet. Om jag minns rätt används verket bara 7-10 dagar per år.

  När vi under min tid som kommunstyrelsens ordförande planerade Dalénum försökte vi få Fortum att avveckla verket i Dalénum. Fortum Värme krävde dock en kvarts miljard i ersättning från kommunen (dvs skattebetalarna) samt annan mark på Lidingö för att bygga ett nytt verk.

  Det tyckte vi inte var rimligt, dels pga av den höga kostnaden, dels för att man då bara flyttar problemet. Istället försökte jag via min andra roll som ordförande i Käppalaverket intressera Fortum Värme just för det som Miljöpartiet nu föreslår, nämligen att ta tillvara överskottsvärmen i avloppsvattnet som nu bara försvinner ut i Saltsjön. Någon positiv respons från Fortum Värme fick vi dessvärre inte.

  Kommunen kan inte tvinga fram en stängning av verket eftersom man har en koncession (rätt) att driva det efter sedvanlig miljöprövning. Men jag skulle ändå uppmana kommunen och Käppalaförbundet att göra gemensam sak (Daniel Källenfors är ju numera ordförande i båda) och approchera Stockholm Exergi (som de numera heter) med ett genomarbetat förslag. Tekniken har säkert utvecklats på de här 10 åren, ekonomin i de olika energialternativen likaså men framförallt har klimatfrågorna blivit avsevärt mer aktuella. Kan verkligen Stockholm Exergi som till hälften ägs av Stockholms stad fortsätta säga nej till miljövänlig, fossilfri och klimatneutral energi som annars bara kastas bort.

  Dessutom möjliggör det för kommunen att bygga ytterligare välbehövda bostäder utan att ta en kvadratmeter grönyta i anspråk i ett område som redan har infrastrukturen på plats. Och för oss som bor och trivs i Dalénum blir det bara bättre om vi får byta ut detta anskrämliga värmeverk mot nya trevliga grannar.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *