Skydda dina päronträd från päronrost

Foto: Pixabay
Natur11 augusti 2021 kl 04.45

Trädsjukdomen Päronrost har på senare år blivit ett allt större bekymmer i koloniområden och trädgårdar, och många päronträd drabbas även på Lidingö. Angreppen som återkommer varje år, försvagar päronträdet, gör att kartsättningen minskar och ofta faller i förtid, gör skörden sämre och slutligen kan trädet dö. 

Svampen angriper främst vissa sorters kinesiska enar och Sävenbom. Vid angrepp bildas så kallad gelérost, orange- bruna tungformade utväxter i varierande storlek, under våren på enarnas stammar. Ur dessa tungliknande utväxten kommer sporer som med vinden sprider svampen till päronträd i närområdet. För att smittan ska kunna spridas från enarna till päronträden krävs det att päronträden ligger inom en radie av 400-500 meter. Värme och hög luftfuktighet krävs för infektion, vilket innebär att väderleken på våren är av stor betydelse för hur kraftiga det årets angrepp blir. 

Päronträd i Brevik som drabbats av päronrost.

När smittan spridits till päronträdet bildas först gulaktiga fläckar i juni som under sommaren övergår till orangerött med svarta små prickar i. Fläckarna är karaktäristiska för svampsjukdomen och går inte att förväxla med någon annan sjukdom. Sporerna angriper enbart unga präonblad och under en avgränsad period, det gör att blad som utvecklas senare under säsongen kan vara helt fria från smitta. 

Angreppen är ettåriga, det vill säga att ett nytt angrepp sker varje år, och för att nya blad på päronträdet ska bli smittade måste nya sporer komma från en sjuk en i närområdet. Smittade blad kan inte smitta friska blad, och har de smittade bladet tagits bort från trädet återkommer inte heller smittan under en och samma växtsäsong. Angreppen kan inte heller spridas vidare mellan päronträden, men svampen kan däremot sprida sig vidare från päronträd till enar i närheten. 

De karaktäristiska orangeröda fläckarna med svarta prickar i är ett tydligt tecken på päronrost.

För att minska risken för att ditt päronträd smittas, och att det om sjukdomen är långt gående dör, bör du i maj månad undersöka enar nära päronträdet och leta efter gelérost. Den enda möjlighet som finns för att minska angrepp av päronrost på päronen är att bryta hela svampens livscykel genom att i helhet ta bort angripna enar och bränna dem. Plantera inte heller enar som kan vara mottagliga för sjukdomen och köp aldrig heller päronträd som redan är angripna – de kan då föra smittan vidare till enar i området. 

Källa: Blomsterlandet och Trädgråd.org

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *