Skolpengen höjs inte – eleverna riskerar att drabbas

Harriet Guter är rektor för I Ur och Skur Usikten. Foto: Katarina Palmstierna
Stad & Politik17 oktober 2019 kl 07.151

Lärande och kulturförvaltningen höjer inte förskole- och skolpengen till nästa år. Normalt brukar en höjning på 1,5–3 procent göras årligen, men år 2020 blir det ingen höjning.

– Alla kostnader går upp varje år; löner, lokaler, mat och så vidare, säger Harriet Guter, rektor för I Ur och Skur Utsikten, friskolan som bedriver både förskoleverksamhet och grundskola. Vi omsätter 21–22 miljoner kronor, så ett bortfall på 2 procent betyder 400 000 kr, vilket motsvarar en hel tjänst.

Det var på det så kallade rektorsmötet i förra veckan som de fristående skolorna på ön fick beskedet.

– Tydligen har staden känt till det här länge, för de kommunala skolorna fick ett direktiv för ett år sedan om att de skulle spara en procent i år, berättar Harriet Guter. Vad jag har hört kan det drabba neddragningar på kringverksamhet, som elevassistenter och liknande, vilket är upprörande. Vem ska ta hand om de som behöver särskilt stöd då?

Man kan tycka att en eller två procent inte är mycket, men samtidigt har statsbidragen till skolan försvunnit. Fram till i år har man kunnat få statsbidrag för att stärka upp med personal på lågstadiet. Nu försvinner de pengarna också, vilket handlar om 200-300 000 kronor för en skola som I Ur och Skur Utsikten.

Lidingö jämförs sig med Danderyd, Sollentuna och Täby, vilket Harriet Guter tycker är vilseledande.

– Lidingö borde även jämföra sig med Stockholm, då det är den kommun personalen jämför sig lönemässigt med. Samtidigt höjer Stockholm skolpengen med en procent, vilket också är för lite. Ytterst kan det här komma att drabba barnen, säger Harriet Guter, och det vill vi ju inte. Vi kan ju inte ha klasser utan lärare!

Läs mer om I Ur och Skur Utsikten här.

Kommentarer

  1. Hej, SKL flaggade redan hösten 2018 att det skulle bli tuffare tider för kommuner och regioner. Därför beslutade Utbildningsnämnden att anpassa kostnaderna för den kommunala verksamheten redan i december 2018. Nämndens handlingar är offentliga och finns på http://www.lidingo.se.

    När det gäller lärarlönerna har Lidingö höjt lönerna med ca 15 procent de senaste tre åren och ligger enligt Lärarförbundets rankning på 5:e plats av 290 kommuner, vilket är bättre än Stockholm stad.

    Vänliga hälsningar
    Amelie Tarschys Ingre (L)
    Ordförande Utbildningsnämnden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *