Skolmaten inom Lidingös kommunala verksamheter

Debatt29 maj 2023 kl 03.158

Ett av den styrande koalitionens uttalade mål är att maten i skolan skall vara välsmakande, varierad och näringsriktig. Det går varken att argumentera för eller emot upplevelser av hur maten smakar eller ser ut, därför kan det vara bra med lite fakta kring hur skolmaten på Lidingö kommer till matborden.

Varje dag serveras i stadens skolor två maträtter varav den ena rätten är vegetarisk. I samtliga måltider ingår: Två sorters knäckebröd, två sorters varierande mjukt fullkornsbröd, Bregott, D-vitaminberikad lättmjölk, mellanmjölk och vatten som alternativ. Varje dag finns en gedigen salladsbuffé som innehåller minst sex olika sorter råkost/rotfrukter/grova grönsaker och baljväxter. Två olika sorters dressingar samt frukt ingår också.

De elever som har läkarintyg får specialkost eller individanpassad kost. Respektive rektor hanterar dessa ansökningar och beviljar specialkost eller individanpassad kost (önskekost).

Kostnaden per portion ligger mellan 23-35 kronor, beroende på årskull och leverantör.

ISS Facility Services AB levererar skolmat till ca 2.400 elever på skolorna i Bodal, Käppala, Högsätra, Skärsätra och Ljungbacken, samt förskolorna Farkostvägen, Baggebygård, Högsätra, Stockby, Bodal och Käppala.

Incontro AB levererar skolmat till ca 3 700 elever på skolorna i Källängen, Torsvik, Rudboda, Bo, Klockargården, Sticklinge samt Islinge förskola och Hersby gymnasium.

Vi har egna kockar som lagar mat till drygt 1.000 barn på förskolorna vid Abborrvägen, Vasavägen, Rudboda, Bo, Källängen, Sticklinge, Näset, Stenbiten, Skärsätra, Gångsätra, Hersby, Torsvik, Brevik och Larsberg.

Staden följer kontinuerligt upp att ställda krav efterföljs och gör regelbundna kontroller av måltidsverksamhetens kök och matsalar. Inköp kontrolleras och menyer granskas ingående, godkänns eller återgår med begäran om justering. Näringsvärdesberäkningar inhämtas för kontroll. Uppkomna reklamationer dokumenteras noggrant, åtgärdas och följs upp skriftligen. Vid avtalsbrott utdöms vite. Oanmälda inspektioner genomförs vid flera tillfällen per vecka i syfte att just följa upp kvalitet, smak, konsistens och utseende på skolmaten. Staden dokumenterar efter givna ramar att t.ex. salladsbuffén innehåller sex olika sorters grönsaker. Samtal sker med elever och lärare för att få deras uppfattning av skolmaten. Kontinuerliga uppföljningsmöten med kostentreprenörerna genomförs.

I stadens upphandling av kostentreprenad så har vi kravställning på allt från hållbarhet, näringsinnehåll, mängd ekologiskt och olika typer av aktiviteter som syftar till att introducera olika typer av mat och öka kunskapen.

Nedan framgår en del av de upphandlingskrav som kostentreprenören har att följa;

 • 80 % av all mat ska lagas från grunden
 • Såser, grytor, soppor, potatismos och köttfärsrätter ska alltid lagas från grunden
 • All fisk som serveras ska vara fångad från hållbara bestånd
 • Panerad fisk ska innehålla minst 65 % fisk
 • Hamburgare som serveras ska innehåll minst 80 % kött, oberoende om den är lagad från grunden eller är helfabrikat
 • Korv ska innehålla minst 60 % kött
 • Sötningsmedel får inte förekomma (med undantag för sötningsmedel till diabetessjuka)
 • Helfabrikat t.ex. kycklignuggets får inte serveras
 • Nötter inklusive mandel, jordnötter och sesamfrö får inte förekomma

För att ta in elevernas synpunkter har vi matråd där kocken, ansvarig kostentreprenör och stadens verksamhetsuppföljare deltar. Leverantörerna genomför även enkäter varje år i samråd med staden och en sådan pågår för tillfället gällande ISS’s område. Samtliga leverantörer och stadens egna kockar mäter matsvinn och CO2-ekvivalenter och rapporterar in till handlingsplanen kopplad till stadens miljöprogram 2 ggr/år.

Vid våra verksamhetsbesök försöker vi också att prova den mat som serveras för att få en egen uppfattning. Vi har hittills inte blivit besvikna, men inser att det ändå kan uppstå problem vilket vi naturligtvis beklagar. Det är heller inte konstigt med olika uppfattningar när man dagligen serverar drygt 7 000 barn och elever.

Christer Mohlin (M), Utbildningsnämndens ordförande
Jim Kenving (Lp), Utbildningsnämndens vice ordförande

Kommentarer

 1. Tack för utmärkt artikel med fakta kring den mat som serveras varje dag på våra förskolor och skolor!
  Suzanne Liljegren, ledamot (L) i utbildningsnämnden

 2. Mycket intressant och positiv läsning. Låter som om Lidingös elever och förskolebarn inte har något att klaga på. Tack!

 3. Det som låter för bra för att vara sant är oftast inte sant. Kommunledningen har uppenbarligen oanade talanger och skulle slå ut det privata näringslivet i ett nafs om man gav sig in i restaurangbranschen 🙂

  1. Det som Jim och Christer skriver låter så bra att jag tror att jag befinner mig på en annan planet. Salladsbuffén ser toppen ut men det är ej sant att det ser ut så under en lunch som börjar 10:30 till 12:30. Gå ditt 12:00 så vill du ej äta med tanke på att ingen tar hand om maten som står framme. Ingen personal är det någon som säger. Dom diskar, städar och kanske till och med äter sin lunch med tanke på att dom arbetar 70% och ska hem.

 4. Det verkar vara en stor skillnad på den skolmat som upphandlas (beskrivs i denna artikel) och den som levereras (beskrevs i artikel 19/5). Så kan det vara när teori och praktik möts. Skribenterna i de två texterna pratar förbi varandra.

  Vem har inte beställt något från nätet för att upptäcka att det som låg i paketet inte motsvarade beskrivningen av varan man klickat hem?
  Det strukturerade arbetet med att säkerställa att man verkligen får det man köpt kallas leveranskontroll.

  Hur ser det ut med leveranskontrollen kring skolmaten på Lidingö?

  Livsmedelspriserna har ökat med omkring 30% och energipriserna med omkring 50% samtidigt som lönerörelsens ”märke” landat på 7,2% i löneökning under tvåårsperioden.
  Det finns en risk för att leverantörerna som inte får en tillräcklig kompensation för ökade kostnader istället justerar ner sina kostnader och därmed även skolmatens kvalitet.
  Den risken behöver mötas med en ökad leveranskontroll.

  Det hade varit mer värdefullt med en redogörelse av hur leveranskontrollen sker än hur upphandlingens krav har utformats.

  Gabor Sebastiani
  Gruppledare, Centerpartiet Lidingö

  1. Hej Gabor,

   Förvaltningen har en speciell ”mat-controller” som löpande följer upp skolmaten.
   (-Det är också hennes utmärkta kunskaper som ligger till grund för mina inlägg.)

   Var 4.e vecka får staden kommande meny från respektive leverantör. Den näringvärdesberäknas för att säkerställa att ställda krav på protein, fett och kolhydrater uppfylls. Varje kvartal kontrolleras att alla de livsmedel som köps in uppfyller de ca 80 olika krav som staden har ställt på djurhållning, köttmängd, ursprung och andel ekologiskt.

   Förvaltningen utför tillsyn ute i matsalarna 2-3 gånger per vecka. Då kontrolleras smak, konsistens och kvalitet, vilket återkopplas till leverantör och respektive skolas rektor. Man följer även upp resultatet med leverantörerna.

   Utöver det så äter många av skolornas medarbetare ute i matsalarna och de brukar återkoppla när något inte uppfyller stadens krav.

   Två gånger per år genomförs en komplett inspektion av varje kök. Då kontrolleras bland annat mathållning, rutiner och temperaturhållning, kylar och frysar samt hygien.

   Jag tror dessvärre inte att det går att göra precis alla nöjda då det gäller skolmaten. Var och en äger sin upplevelse av smak och övriga intryck. Men det är bra att frågan lyfts så att vi får en möjlighet att beskriva hur staden arbetar för att nå så lång som möjligt.

   Christer Mohlin (M), Utbildningsnämndens ordförande

 5. Att livsmedels kostnaderna ökat känner dom flesta till.Oavsett det så skulle det ändå inte göra någon skillnad när det gäller skolmaten.
  Den här debatten är ingen nyhet direkt.
  Alla vill så klart göra en vinst eller hur? där är nog problemet. Mycket vill ha mer! därför kan det nog inte bli mycket bättre än det som serveras nu. Allt kunde varit mycket värre i dessa tider.

 6. Hej, hej!
  Skulle gärna…
  1, vilja veta lite mer och utförligare kring den aktuella ”bregottsfrågan”.
  2. undrar även hur ni menar när ni skriver att hamburgepuckarna ska innehålla minst 80% kött – även om de är ”helfabrikat” (vilket de är), samtidigt som ni skriver fram att ”helfabrikat, som chicken nuggets inte serveras”?? …vegproteinet är väldigt ofta helfabrikat….?
  Mvh
  Maria

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *